ORCID – Jedinstveni identifikator istraživača

U četvrtak 27. aprila 2017. u 10.00 u Biblioteci IBISS biće održano predavanje o jedinstvenom identifikatoru istraživača – ORCID.

Već neko vreme međunarodna istraživačka zajednica pokušava naći rešenje kako identifikovati istraživača i povezati ga sa njegovim radom: obrazovanjem, publikacijama, radnim iskustvom, projektima. Upotreba jedinstvenog ličnog broja istraživača je jedno od rešenja i različite organizacije su pravile različita identifikatore. Jedan od njih je ORCID koji se u poslednje vreme izdvaja od ostalih i ima sve širu upotrebu.

ORCID je jednostavno rešenje, za istraživače je besplatan, sve veći broj izdavača zahteva ovaj broj prilikom slanja rukopisa, raste broj sponzora koji traže ORCID od učesnika u projektu. Na nacionalnom nivou ovaj broj nije u zvačinoj upotrebi, zato što, između ostalog, u toj formi iziskuje velike troškove. Ali naš repozitorijum RADaR, koji je izgrađen na međunarodnoj platformi DSpace, koristi ORCID broj kao identifikator naših istraživača. Zato je izuzetno korisno i potrebno da istraživači našeg Instituta koriste ovaj broj.

Na ovoj prezentaciji biće pokazano kako istraživač može da formira svoj ORCID broj i kako da ga koristi.

Tribina Biblioteke SANU

U utorak, 28. marta 2017. godine u Svečanoj sali SANU biće predstavljene dve nove publikacije Srpske akademije nauka i umetnosti:

Mineralni resursi nikla u Srbiji i uticaj na životnu sredinu / urednik Vidojko Jović. – Beograd : SANU, 2016.

Fauna repatih vodozemaca Srbije / Georg Džukić, Tanja D. Vukov, Miloš L. Kalezić ; urednik Radmila Petanović. – Beograd : SANU, 2016.

Na promociji će govoriti akademik Vidojko Jović, dopisni član Radmila Petanović, prof. dr Petar Bulat i dr Georg Džukić.

Svečana sala, utorak 28. mart 2017. u 13.00 časova.

Promocija knjige "Istorija botanike"

U petak, 17. marta 2017, u 19.00, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, biće predstavljena knjiga "Istorija botanike" Peđe Janaćkovića.

Učestvuju:

prof. dr Petar Marin

prof. dr Goran Anačkov

prof. dr Slaviša Stanković

prof. dr Peđa Janaćković

Više o promociji možete pročitati na sledećem linku: https://www.nb.rs/events/event.php?id=31190

Skup: Otvorena nauka u programima Horizont 2020

U cilju pojašnjenja obaveze otvorenog pristupa objavljenih naučnih radova koji je Evropska komisija propisala kao obavezujući način publikovanja za sve projekte finansirane u okviru Horizont 2020, Univerzitet u Beogradu i MPNTR organizuju skup Otvorena nauka u programima Horizont 2020, u utorak, 8. novembra 2016. sa početkom u 11 časova, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Cilj ovog jednodnevnog skupa ja da se istraživači upoznaju sa preuzetim obavezama u H2020, kao i načinima kako da te obaveze ispune. Predavanja stranih izlagača ukazaće i na mogućnosti učešća institucija iz Srbije u programima otvorene nauke koje finansira Evropska komisija.

Više o ovom skupu možete pročitai na ovom linku. Za ovaj skup nema kotizacije, ali je obavezna prijava.

Elsevier DataSearch

Elsevier je ove jeseni uveo novi proizvod Elsevier DataSearch.

Ovaj pretraživač istraživačkih podataka (slika, tabela i dodatnih podataka) će koristi istraživačima da na jednom mestu pomoću ključnih reči pretraže izvore različitog sadržaja. U ovom trenutku pretraživač pretražuje sledeće izvore: ScienceDirect, arXiv, PubMed Central, Mendeley Data, NeuroElectro, Dryad, PetDB, ICPSR, Harvard Dataverse i ThemoML a u planu je da se broj izvora proširi.

Pretrga se vrši po ključnoj reči, a dobijeni rezultati se dalje mogu filtrirati po vrsti podataka, izvoru i vremenu njihovog objavljivanja. Kao rezultat pretrage dobija se spisak pogodaka sa skraćenim opisom i prikaz istraživačkih podataka, a na dnu daje se link ka samom izvoru odakle istraživač može da preuzima podatke.

Ovaj pretraživač podataka je trenutno dostupan u beta verziji i svi su pozvani da prijavom na korisnički panel svojim sugestijama pomognu razvoj ovog pretraživača.

Obuka za doktorande u biblioteci IBISS

Zbog velikog interesovanja za obuku ”Oblikovanje doktorske disertacije” u Univerzitetskoj biblioteci ”Svetozar Marković”, specijalno za doktorande Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", ova obuka će biti organizovana u prostoru biblioteke IBISS.

Obuka za doktorande IBISS biće održana u četvrtak 29.9.2016. godine od 11 do 13 časova u biblioteci IBISS.

O temama, terminu i načinu prijave za ovu obuku možete pročitati u sekciji Edukacije.

Kolege koje su se već prijavile na obuku u Univerzitetskoj biblioteci, a kojima više odgovara termin u našem Institutu, slobodno mogu da otkažu termin u Univerzitetskoj i prijave se na obuku u Institutu.

Obuka za doktorande u organizaciji Univerzitetske biblioteke

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” ponovo organizuje obuku za doktorande ”Oblikovanje doktorske disertacije”. Prvi naredni termin je 22.9.2016. u 18 časova. Zainteresovani mogu da se prijave za obuku putem onlajn formulara.

Teme obuke su: Elementi disertacije prema uputstvima Univerziteta u Beogradu, obavezni prilozi, deponovanje u Digitalni repozitorijum, vidljivost disertacije na internetu.

Sledeći termini obuke biće oglašavani na sajtu Univerzitetske biblioteke.

Radionica Jedinstveni identifikatori za istraživače

U sredu, 17.2.2016. u 11 časova, u biblioteci IBISS biće održana radionica pod nazivom Jedinstvena identifikacija autora: ResearcherID, Scopus Author ID, ORCID koju će voditi Milica Ševkušić, bibliotekar ITN SANU.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti lično u biblioteku IBISS ili putem mejla na zorica.jankovic@ibiss.bg.ac.rs.

Za učešće u radionici potreban je laptop računar. Broj učesnika je ograničen.

Više o jedinstvenim identifikatorima za istraživače možete pročitati i na sajtu Instituta.


Mendeley Premium Upgrade do kraja 2016.

Mendeley Premium Upgrade za Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" je produžen do kraja 2016. godine.

Sa Mendeley Premium nalogom istraživači Instituta dobijaju sledeće mogućnosti:

  • Povećanje prostora lične biblioteke sa 2 GB na 5 GB
  • Prostor za rad u grupi se povećava sa 100 MB na 20 GB
  • Povećanje broja članova u privatnoj grupi sa 3 na 25
  • Broj privatnih grupa je sada neograničen

Institut ima na raspolaganju 500 mesta. Za nadogradnju Mendeley naloga potrebno je biti registrovan sa institutskom e-mail adresom. Ukoliko je nalog već otvoren sa privatnom e-mail adresom, ovo se lako može promeniti na Mendeley Web pod opcijom My Account. Za dodatne informacije obratiti se u biblioteku Instituta.

Zainteresovani za Mendeley Premium Upgrade treba da popune ovaj formular: https://goo.gl/KJRSOH.

Ebsco Discovery Service

Discovery Service for KoBSON - Serbia je novi servis koji je obezbeđen za akademsku mrežu Srbije. EBSCO Discovery je dostupan pristupom iz institucija koje su povezane na akademsku mrežu, kao i u udaljenom pristupu (logovanjem sa korisničkim imenom i šifrom).

EBSCO Discovery servis omogućava objedinjenu pretragu svih baza na koje smo pretplaćeni preko akademske mreže. Pretraga se jednostavno vrši u okviru forme za pretragu na početnoj stranici KoBSON, ili odabirom opcije EBSCO Discovery Service na EBSCO platformi.

Osnovna pretraga podrazumeva objedinjenu pretragu po ključnim rečima, naslovu rada ili autoru, dok su u okviru napredne pretrage ovog servisa ponuđene i druge opcije koje u velikoj meri mogu olakšati proceduru pretrage celokupne dostupne naučne literature preko KoBSON-a.

EBSCO Discovery nudi nekoliko dodatnih mogućnosti koje su na rapsolaganju kada ste ulogovani na samoj platformi. Neke od njih su čuvanje pretraga i podešavanja automatskog obaveštavanja, pozajmljivanje knjiga. EBSCO servis je za neke knjige i naučne radove povećao broj dozvoljenih preuzetih strana sa 60 na 100 što je dodatno olakšalo rad istraživača.

Upustvo za otvaranje naloga i pozajmljivanje knjiga na EBSCO platformi je dostupno ovde.


Ugovor EIFL i Taylor & Francis

Organizacija EIFL (Electronic Information for Libraries) je potpisala ugovor sa izdavačkom kućom Taylor & Francis kojim se garantuje ukidanje ili značajno umanjenje APC (Article Processing Charges) za autore iz zemalja članica EIFL-mreže. Jedna od tih zemalja je i Srbija, a ponuda se odnosi na 66 Open Access časopisa Taylor & Francis i Routledge.

Više o ovom možete pročitati na sajtu EIFL.

Kako publikovati u časopisima izdavačke kuće Nature

Izdavačka kuća Nature organizuje vebinar sa temom Kako publikovati u časopisima izdavačke kuće Nature. Vebinar će se održati u utorak, 10. novembra 2015. u 11.00, a registracija za učešće je besplatna.

Link ka registraciji: https://attendee.gotowebinar.com/register/5516021507878144258

FP7 post-grant Open Access publishing

Evropska komisija je pokrenula pojekat FP7 post-grant Open Access publishing. U pitanju je pilot projekat kojim se pomaže publikovanje radova sa projekata FP7 završenih posle 1. januara 2013. Ovim projektom se pokrijavju troškovi objavljivanja radova, knjiga, konferencija i podataka koji su recenzirani, a u otvorenom pristupu – Open Access (ali ne u hibridnim časopisima). Po projektu prihvataju 3 rada, sa limitom od 6.000 za monografije, i 2.000 evra za članke i sl.

EIFL i Liber su organizovali vebinar o ovom projektu. Slajdove sa ovog vebinara možete pogledati na ovoj adresi: http://www.instantpresenter.com/eifl/EB56D688864B.

A ovo su linkovi sa dodatnim informacijama o projektu:

https://www.openaire.eu/postgrantoapilot-faq#article-id-739

https://www.openaire.eu/postgrantoapilot

http://creativecommons.org/licenses/

https://postgrantoapilot.openaire.eu/#home

https://blogs.openaire.eu/?p=530

https://zenodo.org/collection/user-fp7postgrantoapilotoutputs

https://blogs.openaire.eu/?p=453

Mendeley Premium Upgrade

Istraživači našeg instututa su dobili mogućnost za nadogradnju Mendeley naloga na Premium nalog. Raspoloživo je 500 mesta, a ova pogodnost je na raspolaganju do kraja 2015. Mendeley je organizovao program sertifikacije za bibliotekare. Bibliotekari koji prođu ovaj programu dobijaju ovu mogućnost. Mendeley ima u planu da program produži i sledeće godine o čemu ću vas na vreme obavestiti.

Sa Mendeley Premium nalogom dobijate sledeće mogućnosti:

  • Povećanje prostora lične biblioteke sa 2 GB na 5 GB
  • Prostor za rad u grupi se povećava sa 100 MB na 20 GB
  • Povećanje broja članova u privatnoj grupi sa 3 na 25
  • Broj privatnih grupa je sada neograničen

Mendeley nalog mogu nadograditi oni koji su registrovani sa e-mail adresom Instituta. Ukoliko imate nalog otvoren sa e-mail adresom koja nije institutska, ovo lako možete promeniti na Mendeley Web-u pod opcijom My Account. Ukoliko su potrebne neke instrukcije, slobodno mi se javite.

Zainteresovani za Mendeley Premium Upgrade treba da popune ovaj formular: https://goo.gl/KJRSOH.

Reference IBISS u Mendeley-u

U okviru Mendeley-a formirana je grupa otvorenog tipa u kojoj se sakupljaju reference Instituta od 2011. U pitanju su reference do kategorije M53 koje su uglavnom preuzete iz Scopusa i drugih elektronskih baza, a neke su i ručno unete. Nije potrebno imati nalog na Mendeley-u da bi se pristupilo ovom spisku, ali oni koji imaju nalog, lako mogu uvoziti ove reference u svoje biblioteke i posle ih koristiti u okviru ovog bibliografskog alata. Takođe, oni koji imaju nalog na Mendeley-u mogu se priključiti ovoj grupi i samo unositi reference koje nedostaju i tako doprineti vidljivosti ove grupe.

Pored osnovnih bibliografskih podataka, u zavisnosti od dostupnosti, referencama su priključeni i sledeći podaci: apstrakt, DOI broj ili broj nekog drugog kataloga, linkove koji vode ka punom tekstu ili izvoru, ključne reči.

Grupa se zove Institute for Biological Research "Sinisa Stankovic“, a ovo je link ka njoj: https://www.mendeley.com/groups/6753401/institute-...

Časopisi istog naslova

Na svom blogu Džefri Bil upozorava da postoje dva časopisa istog naslova: Amphibian & Reptile Conservation. Posle analize situacije Džefri zaključuje da nije u pitanju "kidnapovanje" već "akademski razvod" dva istraživača. Više o ovom slučaju možete pročitati na njegovom blogu.

Nove teme predavanja i radionica

Sekcija bibliotekara i knjižničara ZIS proširila Seriju predavanja i radionica za istraživače sa dve nove tome:

Upotreba multimedija u istraživačkom radu: formati, programi, alati (predavanje i radionica) i

Naukometrija i altmetrija (predavanje).

Više o ovom programu možezte pročitati na strani Edukacija

Novi naslov

U Biblioteku Instituta stigao je novi naslov Srpske akademije nauka i umetnosti:

Bibliografija radova akademika Dragoslava Marinkovića : u čast 80-og rođendana, autorke Svetlane Simonović-Mandić.

Predavanja za istraživače

Sekcija bibliotekara i knjižničara Zajednice instituta Srbije pripremila je seriju predavanja i radionica namenjenih istraživačima. Više o ovome pročitajte na strani Edukacija.

Predavanje

U sredu 18.3.2015, u 12 časova uBiblioteci IBISS biće održano predavanje Digitalni repozitorijumi doktorskih disertacija koje će održatiDragana Stolić, Informator savetnik u Odeljenju za naučne informacije i edukaciju, Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković". Više o predavanju.

EBSCO i Wiley

EBSCO je produžio probni period besplatnog pristupa svojim kolekcijama knjiga do kraja februara 2015.
Kobson nas obaveštava da postoje poteškoće u pristupu časopisima Wiley jer pretplata za 2015. nije obnovljena. Predstavnik Wiley časopisa u Srbiji omogućio je pristup ovim časopisima do kraja februara, ali brojevima zaključno sa januarom 2015. Po potpisivanju ugovora usluga će biti vraćena na stari režim.