Sedmo mesto na Beogradskom maratonu za dr Biljanu Bursać, naučnom saradnika IBISS-a

Naša koleginica, istraživač Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, dr Biljana Bursać, je i ove godine učestvovala na Beogradskom maratonu i osvojila 7. mesto istrčavši ga za sjajnih 3 sata i 12 minuta.

Maraton u Bratislavi 2016.

Biljana Bursać je doktor bioloških nauka, zaposlena kao naučni saradnik u Odeljenju za biohemiju Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu. Oblast njenog naučnoistraživačkog rada je ishrana i gojaznost, odnosno ispitivanje uticaja savremenog načina života, pre svega ishrane koja sadrži velike količine šećera i stresa, na razvoj metaboličkih oboljenja kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2.

Beogradski maraton 2014.

Nakon završenog doktorata tragajući za novim izazovom i pokretačkom snago otkrila je još jednu veliku ljubav i strast – trčanje. Hrabro i odlučno, kao i u svemu u životu, krenula je u potpuno nepoznatu avanturu i to odmah ni manje ni više nego na na maratonsku stazu od 42 km i 195 metara. Prva trka mi je bila Beogradski maraton 2014. godine koji je istrčala za 3 sata i 40 minuta.

Beogradski maraton 2015.

Prošle godine je na Beogradskom maratonu postigla rezultat od 3 sata i 30 minuta i stigla u cilj kao druga Srpkinja što je za nju tada kao trkača rekreativca kojem je to tek 3 maraton bio zaista veliki uspeh.

Beogradski maraton 2017.

Ove godine je Beogradski maraton istrčala sam za 3 sata i 12 minuta što je ujedno i njen najbolji rezultat na maratonima, na koji je posebno ponosna jer ga istrčala nakon maratona u Bratislavi koji je imala samo 3 nedelje pre toga, a koji je istrčala za 3 sata i 13 min.

Biljana je do sada istrčala osam maratona i jedan ultramaraton, a od rezultata izdvajaju se dva druga mesta na maratonu u Novom Sadu i na maratonu Plavi krug oko Ade, koji se trčao u znak podrške obolelima od dijabetesa tipa 2. Takođe treba izdvojiti i 4. mesto na državnom prvenstvu u maratonu prošle godine, kao i prvo mesto u ultramartaonskoj trci na 50 km od Apatina do Osijeka. Od prošle godine Biljana je i član atletskog kluba Crvena Zvezda.

Plavi krug oko Ade

Biljana je nedavno osvojila 3. mesto na državnom prvenstvu u ultramaratonu, istržavši 50 kilometara za 3 sata i 48 minuta i time ispunila normu za svetsko prvenstvo u ovoj veštini.

Prvo mesto ultramarton Apatin-Osijek 2016.

O trčanju Biljana kaže: ”Ne trčim zbog pehara i rezultata, iako u poslednje vreme ostvarujem već veoma zapažene rezultate. Pronalazim u trčanju snagu, novu energiju, osećaj slobode i bezgraničnosti, u svakoj trci ja pobeđujem samo sebe, pravim korak dalje, ali pre svega uživam u svakom kilometru trke... Jedino što je bitno kada prođeš kroz cilj je osećaj koji imaš u sebi, a on ti donese neko novo JA! I sve dok je to tako, dok kroz cilj ulazim sa osmehom na licu, ja ću trčati i radovati se životu... Jer život je maraton, a ne sprint.”

Nagrada grada Beograda za monografiju "Fauna repatih vodozemaca Srbije"

Kolege istraživači Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", dr Georg Džukić, dr Tanja Vukov i dr Miloš Kalezić dobitnici su nagrade grada Beograda za 2016. godinu u oblasti prirodnih i tehničkih nauka za monografsko delo "Fauna repatih vodozemaca Srbije" u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti.

Vest o uručenim nagradama u dnevnim novinama "Politika": http://www.politika.rs/sr/clanak/378666/Urucene-nagrade-grada-Beograda

Sretenjski orden za Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković"

Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Univerziteta u Beogradu je, na ceremoniji obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, dana 15.02.2017, odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge i doprinos u razvoju biološke nauke i prakse, povodom 70 godina rada. Orden je uručio predsednik Republike Srbije gosp. Tomislav Nikolić.
Škola COST akcije CM1407 u IBISS-u

U organizaciji Laboratorije za molekularnu neurobiologiju, na našem Institutu je organizovana Prva škola COST akcije CM1407 pod nazivom In vitro evaluation of compounds with anticancer potential od 24. do 26. septembra 2016. godine. O uspešnosti predavača i lokalnih trenera (dr Milice Pešić, dr Jasne Banković, dr Tijane Stanković, dr Jelene Dinić i dr Ane Podolski-Renić), govori i rezultat anonimne ankete polaznika škole iz raznih zemalja (Austrija, Belgija, Bugarska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Poljska, Portugal, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Turska i Velika Britanija). Raduje nas i što su uslovi i oprema na našem Institutu veoma pozitivno ocenjeni što pokazuje anketa polaznika škole.

Grupna slika

Prijave učesnika

Poster prezentacije

U biblioteci

Protočna citometrija

Kultura ćelija

Kultura ćelija

Laboratorija 25

Mikroskopija

Real Time PCR

Treneri

Noć istraživača 2016.

I ove godine Srbija je deo Evropske noći istraživača koja se održava širom Evrope i susednim zemljama poslednjeg petka u septembru. Ovogodišnja Noća istraživača se održava 30. septembra od 17-22 h u Srbiji u 7 gradova: Beograd, Niš, Kragujevac, Pirot, Požarevac, Petnica i Inđija.

IBISS je ove godine prvi put koordinator i nosilac Horizon2020 projekta "Noć istraživača", finansiran od strane Evropske Komisije u okviru Marija Sklodovska - Kiri akcije.

Kompletan program dešavanja dostupan je na zvaničnom sajtu Noći istraživača i na Facebook profilu.

Promocija knjige

Promocija knjige "Biotehnologija u hortikulturi: Drveće I", autora prof. dr Ljiljane Radojević, biće održana u bibiloteci IBISS-a, u petak, 17.06.2016. godine, u 13 časova. Na promociji će govoriti prof. dr Radmila Vujičić, prof. dr Branka Gološin i dr Slavica Ninković, naučni savetnik.

Dan Instituta

U utorak, 31. maja 2016. godine biće obeležen Dan Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" kada se navršava 69 godina od njegovog osnivanja.

Ovde možete preuzeti program svečanosti.

Nacionalna stipendija "Za žene u nauci"

Naučnice Jelena Aleksić, Ljubica Davidović i Tamara Saksida ovogodišnje su dobitnice nacionalnih stipendija u okviru međunarodnog programa „Za žene u nauci“.One su nagrađene za svoj izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima matematičke analize, teorije struna i kvantne teorije i imunologije.

Kratku biografiju Tamare Sakside iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, odeljenje Imonolgije, možete pročitati ovde.

Stipendije koje su dobile namenjene su realizaciji značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji. Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne mlade naučnice koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

Program Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji, kao deo istoimenog međunarodnog programa, pokrenut je 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za saradnju sa UNESKO, Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i L’Oreala Balkan. Ove stipendije se peti put za redom dodeljuju u našoj zemlji.

Dan Instituta

U četvrtak, 28.05.2015. godine, obeleženo je 68 godina od osnivanja Instituta za biološka istražovanja "Siniša Stanković".

Ovde možete pogledati program svečanosti.