Награда града Београда за монографију "Фауна репатих водоземаца Србије"

Колеге истраживачи Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић", др Георг Џукић, др Тања Вуков и др Милош Калезић добитници су награде града Београда за 2016. годину у области природних и техничких наука за монографско дело "Фауна репатих водоземаца Србије" у издању Српске академије наука и уметности.

Вест о урученим наградама у дневним новинама "Политика": http://www.politika.rs/sr/clanak/378666/Urucene-nagrade-grada-Beograda

Сретењски орден за Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић"

Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић" Универзитета у Београду је, на церемонији обележавања Дана државности Републике Србије, дана 15.02.2017, одликован Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге и допринос у развоју биолошке науке и праксе, поводом 70 година рада. Орден је уручио председник Републике Србије госп. Томислав Николић.
Школа COST акције CM1407 у ИБИСС-у

У организацији Лабораторије за молекуларну неуробиологију, на нашем Институту је организована Прва школа COST akcije CM1407 под називом In vitro evaluation of compounds with anticancer potential од 24. до 26. септембра 2016. године. О успешности предавача и локалних тренера (др Милице Пешић, др Јасне Банковић, др Тијане Станковић, др Јелене Динић и др Ане Подолски-Ренић), говори и резултат анонимне анкете полазника школе из разних земаља (Аустрија, Белгија, Бугарска, Немачка, Грчка, Мађарска, Италија, Пољска, Португал, Србија, Словачка, Словенија, Шпанија, Турска и Велика Британија). Радује нас и што су услови и опрема на нашем Институту веома позитивно оцењени што показује анкета полазника школе.

Групна слика

Пријаве учесника

Постер презентације

У библиотеци

Проточна цитометрија

Култура ћелија

Култура ћелија

Лабораторија 25

Микроскопија

Real Time PCR

Тренери

Ноћ истраживача 2016.

И ове године Србија је део Европске ноћи истраживача која се одржава широм Европе и суседним земљама последњег петка у септембру. Овогодишња Ноћа истраживача се одржава 30. септембра од 17-22 х у Србији у 7 градова: Београд, Ниш, Крагујевац, Пирот, Пожаревац, Петница и Инђија.

ИБИСС је ове године први пут координатор и носилац Хоризон2020 пројекта "Ноћ истраживача", финансиран од стране Европске Комисије у оквиру Марија Склодовска - Кири акције.

Комплетан програм дешавања доступан је на званичном сајту Ноћи истраживача и на Фацебоок профилу.

Промоција књиге

Промоција књиге "Биотехнологија у хортикултури: Дрвеће И", аутора проф. др Љиљане Радојевић, биће одржана у бибилотеци ИБИСС-а, у петак, 17.06.2016. године, у 13 часова. На промоцији ће говорити проф. др Радмила Вујичић, проф. др Бранка Голошин и др Славица Нинковић, научни саветник.

Дан Института

У уторак, 31. маја 2016. године биће обележен Дан Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" када се навршава 69 година од његовог оснивања.

Овде можете преузети програм свечаности.

Национална стипендија "За жене у науци"

Научнице Јелена Алексић, Љубица Давидовић и Тамара Саксида овогодишње су добитнице националних стипендија у оквиру међународног програма „За жене у науци.Оне су награђене за свој изузетан научноистраживачки рад у областима математичке анализе, теорије струна и квантне теорије и имунологије.

Кратку биографију Тамаре Саксиде из Института за биолошка истраживања Синиша Станковић”, одељење Имонолгије, можете прочитати овде.

Стипендије које су добиле намењене су реализацији значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији. Циљ међународног програма „За жене у науци је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне младе научнице које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва.

Програм Националних стипендија „За жене у науци у Србији, као део истоименог међународног програма, покренут је 2010. године, у партнерству Националне комисије за сарадњу са UNESKO, Министарства за просвету, науку и технолошки развој и L’Oreala Balkan. Ове стипендије се пети пут за редом додељују у нашој земљи.

Дан Института

У четвртак, 28.05.2015. године, обележено је 68 година од оснивања Института за биолошка истражовања "Синиша Станковић".

Овде можете погледати програм свечаности.