Nagrada grada Beograda za monografiju "Fauna repatih vodozemaca Srbije"

Kolege istraživači Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", dr Georg Džukić, dr Tanja Vukov i dr Miloš Kalezić dobitnici su nagrade grada Beograda za 2016. godinu u oblasti prirodnih i tehničkih nauka za monografsko delo "Fauna repatih vodozemaca Srbije" u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti.

Vest o uručenim nagradama u dnevnim novinama "Politika": http://www.politika.rs/sr/clanak/378666/Urucene-nagrade-grada-Beograda

Sretenjski orden za Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković"

Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Univerziteta u Beogradu je, na ceremoniji obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, dana 15.02.2017, odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge i doprinos u razvoju biološke nauke i prakse, povodom 70 godina rada. Orden je uručio predsednik Republike Srbije gosp. Tomislav Nikolić.
Škola COST akcije CM1407 u IBISS-u

U organizaciji Laboratorije za molekularnu neurobiologiju, na našem Institutu je organizovana Prva škola COST akcije CM1407 pod nazivom In vitro evaluation of compounds with anticancer potential od 24. do 26. septembra 2016. godine. O uspešnosti predavača i lokalnih trenera (dr Milice Pešić, dr Jasne Banković, dr Tijane Stanković, dr Jelene Dinić i dr Ane Podolski-Renić), govori i rezultat anonimne ankete polaznika škole iz raznih zemalja (Austrija, Belgija, Bugarska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Poljska, Portugal, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Turska i Velika Britanija). Raduje nas i što su uslovi i oprema na našem Institutu veoma pozitivno ocenjeni što pokazuje anketa polaznika škole.

Grupna slika

Prijave učesnika

Poster prezentacije

U biblioteci

Protočna citometrija

Kultura ćelija

Kultura ćelija

Laboratorija 25

Mikroskopija

Real Time PCR

Treneri

Noć istraživača 2016.

I ove godine Srbija je deo Evropske noći istraživača koja se održava širom Evrope i susednim zemljama poslednjeg petka u septembru. Ovogodišnja Noća istraživača se održava 30. septembra od 17-22 h u Srbiji u 7 gradova: Beograd, Niš, Kragujevac, Pirot, Požarevac, Petnica i Inđija.

IBISS je ove godine prvi put koordinator i nosilac Horizon2020 projekta "Noć istraživača", finansiran od strane Evropske Komisije u okviru Marija Sklodovska - Kiri akcije.

Kompletan program dešavanja dostupan je na zvaničnom sajtu Noći istraživača i na Facebook profilu.

Promocija knjige

Promocija knjige "Biotehnologija u hortikulturi: Drveće I", autora prof. dr Ljiljane Radojević, biće održana u bibiloteci IBISS-a, u petak, 17.06.2016. godine, u 13 časova. Na promociji će govoriti prof. dr Radmila Vujičić, prof. dr Branka Gološin i dr Slavica Ninković, naučni savetnik.

Dan Instituta

U utorak, 31. maja 2016. godine biće obeležen Dan Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" kada se navršava 69 godina od njegovog osnivanja.

Ovde možete preuzeti program svečanosti.

Nacionalna stipendija "Za žene u nauci"

Naučnice Jelena Aleksić, Ljubica Davidović i Tamara Saksida ovogodišnje su dobitnice nacionalnih stipendija u okviru međunarodnog programa „Za žene u nauci“.One su nagrađene za svoj izuzetan naučnoistraživački rad u oblastima matematičke analize, teorije struna i kvantne teorije i imunologije.

Kratku biografiju Tamare Sakside iz Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, odeljenje Imonolgije, možete pročitati ovde.

Stipendije koje su dobile namenjene su realizaciji značajnih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji. Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne mlade naučnice koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

Program Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji, kao deo istoimenog međunarodnog programa, pokrenut je 2010. godine, u partnerstvu Nacionalne komisije za saradnju sa UNESKO, Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i L’Oreala Balkan. Ove stipendije se peti put za redom dodeljuju u našoj zemlji.

Dan Instituta

U četvrtak, 28.05.2015. godine, obeleženo je 68 godina od osnivanja Instituta za biološka istražovanja "Siniša Stanković".

Ovde možete pogledati program svečanosti.