среда, 10 април 2019 11:40

Белоглави суп Добрила се враћа кући

Белоглавог супа Добрилу коју су колеге из Фондације за заштиту птица грабљиваца – Београд обележили на гнезду на Увцу 2018. године, током миграције наишла је на хладан талас у Турској у планинама близу границе са Сиријом. У Сарадњи са Министарством за заштиту природе Турске договорено је да се Добрила пусти али се она упорно враћала неколико пута. Пошто је за Добрилу најбоље да се врати кући на Увац, у матичну колонију, започета је акција њеног повратка.

У организацију преноса укључиле су се све релевантне институције из Србије и Турске у циљу обезбеђивања неопходних CITES дозвола у складу са Конвенцијом о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре, као и транспорта, како из Турске до Србије, тако и од аеродрома у Београду до њене колоније у Специјалном резервату природе „Увац“.

Издавање извозне CITES дозволе реализовало је Министарство пољопривреде и шумарства Републике Турске, а увозне CITES дозволе Министарство заштите животне средине Републике Србије. Захтев за прикупљање документације иницирала је Фондација за заштиту птица грабљивица из Београда, а добијање CITES дозвола реализовао је Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, Универзитета у Београду.

Посредством Амбасаде Турске, и уз помоћ амбасадора Републике Турске у Србији, његове екселенције Танжу Билгича, турска авио компанија Turkish Airlines је обезбедила бесплатан превоз белоглавог супа из Урфе до Истанбула, а затим и до Београда, тако да се Добрилин повратак очекује у петак 12. априла, у касним поподневним сатима.

Добрила је током маркирања прошле године имала посебно фино понашање, није се много плашила и допуштала је истраживачима да је премере и да направе фотографије са њом. Зато је и добила име Добрила. beloglavi sup dpbrila selfie

О овом догађају известили су и неки локални медији:

https://www.danas.rs/zivot/organizuje-se-povratak-beloglavog-supa-iz-turske-u-srbiju/ 
http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/3484253/beloglavi-sup-dobrila-dolece-u-srbiju-na-krilima--aviona.html 

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent