sreda, 10 april 2019 11:36

Beloglavi sup Dobrila se vraća kući

Beloglavog supa Dobrilu koju su kolege iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivaca – Beograd obeležili na gnezdu na Uvcu 2018. godine, tokom migracije naišla je na hladan talas u Turskoj u planinama blizu granice sa Sirijom. U Saradnji sa Ministarstvom za zaštitu prirode Turske dogovoreno je da se Dobrila pusti ali se ona uporno vraćala nekoliko puta. Pošto je za Dobrilu najbolje da se vrati kući na Uvac, u matičnu koloniju, započeta je akcija njenog povratka.

U organizaciju prenosa uključile su se sve relevantne institucije iz Srbije i Turske u cilju obezbeđivanja neophodnih CITES dozvola u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore, kao i transporta, kako iz Turske do Srbije, tako i od aerodroma u Beogradu do njene kolonije u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“.

Izdavanje izvozne CITES dozvole realizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Turske, a uvozne CITES dozvole Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije. Zahtev za prikupljanje dokumentacije inicirala je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica iz Beograda, a dobijanje CITES dozvola realizovao je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, Univerziteta u Beogradu.

Posredstvom Ambasade Turske, i uz pomoć ambasadora Republike Turske u Srbiji, njegove ekselencije Tanžu Bilgiča, turska avio kompanija Turkish Airlines je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda, tako da se Dobrilin povratak očekuje u petak 12. aprila, u kasnim popodnevnim satima.

Dobrila je tokom markiranja prošle godine imala posebno fino ponašanje, nije se mnogo plašila i dopuštala je istraživačima da je premere i da naprave fotografije sa njom. Zato je i dobila ime Dobrila. beloglavi sup dpbrila selfie

O ovom događaju izvestili su i neki lokalni mediji:
https://www.danas.rs/zivot/organizuje-se-povratak-beloglavog-supa-iz-turske-u-srbiju/ 
http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/3484253/beloglavi-sup-dobrila-dolece-u-srbiju-na-krilima--aviona.html 

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent