ponedeljak, 14 oktobar 2019 13:00

Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Association (PANDA)

Posle potpisivanja Memoranduma o uzajamnoj saradnji između naučnih Instituta i Fakulteta Kine i Srbije, u Beogradu 11. aprila 2019. godine u okviru "The 2nd Balkans - China Mini - Symposium on Natural Products and Drug Discovery", pokrenuta je inicijativa da se formira nova asocijacija koja će uključiti sve balkanske zemlje.

Na osnovu ovog sporazuma, kao i inicijative Šangajskog Instituta Materia Medica (SIMM), Kineska Akademija nauka i Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković"- Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu (IBISS) 26. septembra 2019. godine, u Šangaju, NR Kina potpisan je sporazum između 10 balkanskih zemalja (Republika Slovenija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Republika Srbija, Bugarska, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Grčka ) i NR Kine i osnovana je asocijacija - Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Association (PANDA). Cilj ove asocijacije je da promoviše zajednički razvoj i otkrivanje novih lekova zasnovanih na prirodnim resursima balkanskih zemljama i Kine.

Na Četvrtoj konferenciji NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija, održanoj 8. oktobra 2019. godine u Beogradu, verifikovano je formiranje PANDA asocijacije potpisivanjem sporazuma od strane direktora Šangajskog Instituta Materia Medica (SIMM) Shenrong Tian i direktora Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu (IBISS) dr Mirjane Mihailović. Instituti SIMM i IBISS su postali centri ove organizacije.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent