petak, 28 april 2017 12:19

Sedmo mesto na Beogradskom maratonu za dr Biljanu Bursać, naučnom saradnika IBISS-a

Naša koleginica, istraživač Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, dr Biljana Bursać, je i ove godine učestvovala na Beogradskom maratonu i osvojila 7. mesto istrčavši ga za sjajnih 3 sata i 12 minuta.


Biljana Bursać je doktor bioloških nauka, zaposlena kao naučni saradnik u Odeljenju za biohemiju Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu. Oblast njenog naučnoistraživačkog rada je ishrana i gojaznost, odnosno ispitivanje uticaja savremenog načina života, pre svega ishrane koja sadrži velike količine šećera i stresa, na razvoj metaboličkih oboljenja kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2.

Nakon završenog doktorata tragajući za novim izazovom i pokretačkom snago otkrila je još jednu veliku ljubav i strast – trčanje. Hrabro i odlučno, kao i u svemu u životu, krenula je u potpuno nepoznatu avanturu i to odmah ni manje ni više nego na na maratonsku stazu od 42 km i 195 metara. Prva trka mi je bila Beogradski maraton 2014. godine koji je istrčala za 3 sata i 40 minuta.

Prošle godine je na Beogradskom maratonu postigla rezultat od 3 sata i 30 minuta i stigla u cilj kao druga Srpkinja što je za nju tada kao trkača rekreativca kojem je to tek 3 maraton bio zaista veliki uspeh.
Ove godine je Beogradski maraton istrčala sam za 3 sata i 12 minuta što je ujedno i njen najbolji rezultat na maratonima, na koji je posebno ponosna jer ga istrčala nakon maratona u Bratislavi koji je imala samo 3 nedelje pre toga, a koji je istrčala za 3 sata i 13 min.

Biljana je do sada istrčala osam maratona i jedan ultramaraton, a od rezultata izdvajaju se dva druga mesta na maratonu u Novom Sadu i na maratonu Plavi krug oko Ade, koji se trčao u znak podrške obolelima od dijabetesa tipa 2. Takođe treba izdvojiti i 4. mesto na državnom prvenstvu u maratonu prošle godine, kao i prvo mesto u ultramartaonskoj trci na 50 km od Apatina do Osijeka. Od prošle godine Biljana je i član atletskog kluba Crvena Zvezda.

Biljana je nedavno osvojila 3. mesto na državnom prvenstvu u ultramaratonu, istržavši 50 kilometara za 3 sata i 48 minuta i time ispunila normu za svetsko prvenstvo u ovoj veštini.

O trčanju Biljana kaže: ”Ne trčim zbog pehara i rezultata, iako u poslednje vreme ostvarujem već veoma zapažene rezultate. Pronalazim u trčanju snagu, novu energiju, osećaj slobode i bezgraničnosti, u svakoj trci ja pobeđujem samo sebe, pravim korak dalje, ali pre svega uživam u svakom kilometru trke... Jedino što je bitno kada prođeš kroz cilj je osećaj koji imaš u sebi, a on ti donese neko novo JA! I sve dok je to tako, dok kroz cilj ulazim sa osmehom na licu, ja ću trčati i radovati se životu... Jer život je maraton, a ne sprint.”

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11060 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent