sreda, 09 decembar 2020 08:31

Projekat građanske nauke "Opasulji se"

Ove godine Centar za promociju nauke i program "Pokreni se za nauku" su finansijski podržali projekat građanske nauke "Opasulji se" koji ima za cilj da uz pomoć građana sakupi jedinke pasuljevog žiška sa što više različitih lokacija u Srbiji. Ovaj poduhvat je važan zarad utvrđivanja rasprostranjenosti ove štetne vrste i analize genetičke varijabilnosti njenih populacija.

Građanska nauka (engl. citizen science) predstavlja aktivno uključivanje javnosti u prikupljanje podataka, njihovu analizu i interpretaciju u saradnji sa naučnicima, koje rezultira odgovorom na neko istraživačko pitanje. Angažovanjem u naučnom istraživanju građani se upoznaju sa metodologijom naučnog rada čime se podiže nivo naučne pismenosti i ostvaruje dvosmerna razmena informacija i potreba između javnosti i akademske zajednice. Dodatno, učestvovanjem u naučnom procesu građani mogu tražiti odgovore na pitanja od značaja za lokalnu zajednicu (npr. kvalitet vazduha ili vode), uključiti se u proces demokratizacije nauke i decentralizacije promocije nauke.

Imajući u vidu da naučna istraživanja imaju ograničena finansijska sredstva i broj naučnika uOpasulji se logo timovima, prednost koju građanska nauka pruža nauci jeste jeftino, brzo i precizno prikupljanje velikog broja podataka sa šireg geografskog prostora.

Ovim putem želimo da vas pozovemo da se priključite našem projektu u kome mogu učestvovati svi zaljubljenici u biologiju bez obzira na uzrast.

S obzirom na situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19 želimo da ukažemo i na prednost projekta da funkcioniše u uslovima nepovoljne epidemiološke situacije zbot toga što građani mogu da učestvuju u njemu iz svojih domova (uzorci se mogu sakupljati i slati od kuće, dok će rezultati analiza biti objavljivani na veb portalu), a uzorci u alkoholu se mogu dugoročno čuvati za DNK analize u zamrzivaču dok epidemiološka situacija ne dozvoli molekularno-biološke analize.

Više informacija o projektu mogu se pročitati na internet stranici projekta: http://www.opasuljise.rs/

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent