utorak, 08 decembar 2020 09:37

Otvaranje Panbalkanske alijanse za prirodne proizvode i otkriće novih lekova (PANDA) sekretarijata u Srbiji

Na međunarodnom simpozijumu nauke i tehnologije „Belt and Road International Symposium of Science and Technology Innovation“, održanom 25-27 septembra 2019. godine u Šangaju, Kina, zvanično je osnovano udruženje Panbalkanska alijansa za prirodne proizvode i otkriće novih lekova (Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Associations - PANDA).

Nevladin, neprofitni, otvoreni, međunarodni naučni savez osnovan od strane naučnika sa brojnih istraživačkih institucija, univerziteta, kao i mnogobrojnih naučnihi poslovnih udruženja iz NR Kine i zemalja Pan-Balkana (Republika Srbija, Republika Slovenija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Republika Bugarska, Crna Gora, Republika Severna Makedonija, Republika Albanija, Republika Grčka). Cilj ovog saveza je promocija i uzajamni razvoj prirodnih proizvoda i dobijanje novih lekova zasnovanih na prirodnim resursima ovih zemalja, i bezbednost hrane.

Nakon osnivanja ovog udruženja, 30. oktobra 2020. godine, osnovan je PANDA sekretarijat na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (IBISS), Univerzitet u Beogradu.

Sekretarijat je zadužen za svakodnevno poslovanje i komunikaciju u okviru PANDA-e. Cilj nam je da poboljšamo razmenu i komunikaciju između istraživača i naučnoistraživačkih institucija, da promovišemo inovacije i razmenu talenata i istraživača, uspostavljanjem mnogobrojnih programa među članovima različitih institucija unutar saveza koji će se zasnivati na prijateljskoj konsultaciji i zajedničkim beneficijama.

Za više informacija zainteresovane institucije i naučnici su dobrodošli da kontaktiraju PANDA sekretarijat u Srbiji.

Kontakt osoba: Nađa Hadžimurtović, tehnički sekretar PANDA-e, email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent