NEPETOME - Описивање диверзитета иридоида у оквиру рода Nepeta L. коришћењем “omics” технологија, у циљу in planta метаболичког инжењеринга и њихове одрживе експлоатације

Сарадницима Одељења за физиологију биљака је у оквиру позива ИДЕЈЕ, Фонда за науку Републике Србије, одобрено финансирање пројекта под називом "Описивање диверзитета иридоида у оквиру рода Nepeta L. коришћењем "omics" технологија, у циљу ин планта метаболичког инжењеринга и њихове одрживе експлоатације" NEPETOME, број пројекта 7749433. Пројекат ће трајати три године (2022-2025).

Сажетак

Род Nepeta L. је највећи род фамилије Lamiaceae, и једини представник субфамилије Nepetoidae који се одликује производњом иридоида. Пројекат NEPETOME је инспирисан изузетним диверзитетом иридоида у оквиру рода Nepeta, као и њиховим недовољно искоришћеним биопестицидним потенцијалом. Пројекат има за циљ да расветли молекуларне основе диверзитета иридоида упоредном анализом транскриптома и метаболома хемијски диференцираних представника рода Nepeta. Прикупљено знање биће искоришћено у циљу интензивирања производње ових значајних биоактивних једињења у in planta биосинтетским платформама, уз употребу најсавременијих метода метаболичког инжењеринга. Једињења од интереса у истраживањима су иридоидни агликони који су доминантно присутни код неких врста овог рода (стереоизомери непеталактона, дехидронепеталактон), као и иридоидни глукозид 1,5,9-епидеоксилоганинска киселина. Недавно су расветљени делови иридоидног биосинтетског пута који воде до формирања непеталактона у врстама рода Nepeta. У оквиру пројекта NEPETOME биће реконструисани метаболички кораци и гени низводно од непеталактона и они који воде ка иридоидним глукозидима, и биће дефинисани фактори који су битне одреднице продуктивности биљака. Описивање диверзитета иридоида на интер- и интра-специјском нивоу даће увид у хемијску еволуцију ове групе једињења у оквиру рода Nepeta. Након функционалне карактеризације преосталих непознатих гена биосинтетског пута, привременом или стабилном коекспресијом већег броја гена од интереса у хомологим или хетерологим системима, биће створени предуслови за интензивирање производње иридоида коришћењем in planta биосинтетских платформи. Пројекат NEPETOME има за циљ одрживу производњу сировог материјала за биопестицидне производе, што је у складу са европским "Bio-based Economy" стандардима, који се заснивају на одрживом искоришћавању биолошких ресурса из обновљивих извора.

Интернет страница пројекта

Сарадници на пројекту:

др Данијела Мишић, руководилац
др Урош Гашић
др Бранислав Шилер
др Славица Дмитровић
др Маријана Скорић
др Драгана Матекало
др Јасмина Несторовић Живковић
др Тијана Бањанац
др Биљана Филиповић
др Милица Милутиновић
др Јелена Божуновић
др Неда Аничић

 

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent