V.I.R.U.S. - Preživeli COVID19: raznolikost imunih odgovora na SARS-CoV-2 u korelaciji sa kliničkom manifestacijom: Dugoročno praćenje, 2021-2022

U okviru specijalnog programa istraživanja COVID-19 Fonda za nauku Republike Srbije odobreno je finansiranje projekta pod nazivom Survivors of COVID19: variety of immune responses to SARS-CoV-2 in correlation with clinical manifestation. Long term follow up sa akronimom V.I.R.U.S..

Nosilac projekta je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, a ostali učesnici projekta su: Institut za nuklearne nauke Vinča – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut za biološka istraživanja ”Siniša Stanković” – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu.

Rukovodilac projekta:

prof. dr Violeta Mihailović-Vučinić, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Saradnik ispred Instituta za biološka istraživanja ”Siniša Stanković”:

dr Ilijana Grigorov, Odeljenje za molekularnu biologiju IBISS

Sažetak:

Merenjem kvantitativnog nivoa IgM i IgG antitela kod preživelih od SARS-CoV-2 i praćenjem pacijenata koji su preživeli akutni respiratorni distres sindrom, biće moguće pratiti koliko dugo antitela opstaju nakon infekcije i utvrditi moguće korelacije primarne kliničke manifestacije i postinfekcionog razvoja fibroznog tkiva u odnosu na ABO krvne grupe. Procenom indikatora hemolize eritrocita, zapaljenja i oksidativnog stresa u serumu, Projekat će testirati hipotezu da SARS-CoV-2 napada hem, izazivajući ranu hipoksiju koja dovodi do respiratornog distresa i poremećaja koagulacije krvi. Rezultati projekta će omogućiti novo razumevanje incidencije, razvoja i komplikacija COVID-19, dajući preporuke o budućoj vakcinaciji protiv COVID-19 i kriterijume za procenu da li osoba sa odgovorom na antitela može poslužiti kao rekonvalescentni donor plazme. Ukoliko se hipoteza o dejstvu virusa na hemoglobin pokaže tačnom, u tom slučaju, rezultati Projekta će dovesti do preporuka za promenu dosadašnje kliničke prakse u lečenju pacijenata sa SARS-CoV-2.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent