среда, 20 септембар 2023 10:05

Изложба: Како брашнени црв разграђује пластику?

У Микрогалерији Центра за промоцију науке (Краља Петра 46), од четвртка, 14. септембра, пролазници ће моћи уживо да виде део истраживачког пројекта који спроводе истраживачи из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Употреба пластичних материјала у свакодневном животу представља важан део глобалне економије, а истовремено и велики притисак на животну средину. Истраживачи из ИБИСС-а проучавају брашненог црва (Tenebrio molitor) и његову ефикасност у конверзији отпада у биомасу, што је важно у системима циркуларне економије. Различите научне студије упућују на способност брашненог црва да разграђује пластични отпад, као што су стиропор и полиетиленска фолија.

Истраживачи из ИБИСС-а хране ларве брашненог црва пшеничним мекињама са додатком стиропора и полиетиленске фолије, како би сагледали различите могућности за примену ових инсеката у биоразградњи пластике. Информације добијене овим путем доприносе одрживом развоју и проналажењу решења за смањење количине пластичног отпада.

Део овог експеримента биће представљен у Микрогалерији ЦПН-а, од 14. септембра 2023. Грађани ће експонате моћи да погледају све до краја октобра.

Овај експонат развијен је у оквиру пројекта Биоразградња пластике – формирање инкубатор центра (фаза I), а јавност је имала прилику да се са овом темом ближе упозна у мају ове године на 65. Међународном сајму технике и техничких достигнућа.

Микрогалерија је посебан изложбени део Научног клуба Београд, који директно комуницира са пролазницима и позива публику да открива научне области, концепте, феномене или појмове. Она представља прозор у активности и садржаје Центра за промоцију науке, а у пет квадратних метара представља се научна област, програм или пројектна тема која је тренутно у фокусу. Ово није само излог, већ права интерактивна научнопопуларна, едукативна поставка, коју сви могу видети, а често и испробати, покренути или слушати.

 

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent