Izdavačka kuća Elsevier objavila je prvo izdanje knjige Biodiversity and Biomedicine: Our Future čiji su urednici prof. Munir Ozturk, dr Dilfuza Egamberdieva, i dr Milica Pešić. Biodiversity and Biomedicine: Our Future pruža uvid u brojne životinjske i biljne vrste, kao i vrste gljiva kao vitalne resurse za lečenje i zdravlje ljudi. Napisana od strane vodećih stručnjaka za biodiverzitet i biomedicinu, knjiga ukazuje na značaj biološki aktivnih jedinjenja iz prirodnih izvora, kao i značaj zaštite ovih vrsta radi očuvanja biodiverziteta.

Rad pod nazivom „Efekat vodenog esktrakta Aronia melanocarpa na antibakterijske funkcije makrofaga“ koji je uradila Anisia Savić, učenica 2. razreda XIII beogradske gimnazije pod rukovodstvom dr Ivane Stojanović sa Odeljenja za Imunologiju Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" osvojio je 1. mesto na Smotri istraživačkih radova učenika srednjih škola iz oblasti Life science (http://isc-gis.edu.rs/) i 2. mesto na Regionalnom takmičenje talentovanih učenika po naučnim oblastima iz oblasti Biologije (http://ysa.edu.rs/).

nedelja, 31 maj 2020 03:41

Dan Instituta

Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu, 31. maja 2020. godine obeležava 73 godine rada i postojanja. Imajući u vidu zdravstvene rizike izazvane pandemijom korona virusom SARS-Cov-2 u svetu i epidemijom u Srbiji, ove će godine Dan Instituta biti obeležen promocijom istraživača koji su u protekloj godini doktorirali i tradicionalnim naučnim programom, ali bez uobičajene proslave za zvanice i zaposlene. Naučni program obeležavanja Dana Instituta biće predstavljen predavanjima istraživača iz naučnoistraživačkih organizacija sa kojima IBISS najbliže sarađuje: Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu (dr Tijana Vučić), Institut za medicinska istraživanja - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (dr Hristina Obradović), Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (dr Svetlana Soković Bajić), Institut za primenu nuklearne energije (dr Žanka Bojić-Trbojević) i Institut za nuklearne nauke "Vinča"(dr Aleksandra Stanković), kao i predavanjima dva saradnika IBISS-a (dr Aleksandra Janković i dr Slobodan Davidović). Predavanja će biti dostupna preko online platforme, a pristup će biti omogućen i na ovoj stranici sajta IBISS-a.

ponedeljak, 25 maj 2020 11:03

Zahvalnica Vlade RS

Institutu za biološka istraživanja ”Siniša Stanković” – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu je u petak, 22. maja, u Palati federacije RS uručena zahvalnica Vlade Republike Srbije ”za izuzetan naučni doprinos u borbi protiv bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2”.

nedelja, 17 maj 2020 19:03

Srećan Dan fascinacije biljkama

18. maj je Dan fascinacije biljkama koji se obeležava širom sveta pod pokroviteljstvom Evropske organizacije za biljne nauke (EPSO). Prošle godine je odlučeno da se ova manifestacija održava svake druge godine. Što znači da će sledeća biti u maju 2021. Danas je pravi trenutak da se podsetimo kako smo ovaj dan obeležili prošle godine i da ne zaboravimo da su biljke fascinantne svakog dana.

utorak, 28 april 2020 11:16

ELMINA2020 se odlaže za sledeću godinu

Usled trenutne pandemije i nesigurnosti kada će ista biti gotova i koliko će biti potrebno da se efikasni lekovi i/ili vakcina protiv COVID-19 plasiraju široj javnosti, organizatori ELMINA2020 su odlučili da konferenciju odlože za sledeću godinu.

Bezbednost na prvom mestu!

Istraživači Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Begradu, uključeni su u rad laboratorija Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", novoosnovane "Huo-yan nacionalne laboratorije za molekularnu detekciju infektivnih agenasa Beograd" u Kliničkom centru Srbije, Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici i Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju na testiranju COVID-19, a zajedno sa kolegama sa Univerziteta u Beogradu: Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Biološkog fakulteta, Instituta za medicinska istraživanja - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Instituta za nuklearne nauke Vinča - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Medicinskog fakulteta, Fakulteta veterinarske medicine i Institut za primenu nuklearne energije – INEP.

Srpska akademija nauka i umetnosti u saradnji sa Tehnološko-metalurškim fakultetom, Univerziteta u Beogradu, organizuje drugu međunarodnu konferenciju "Electron Microscopy of Nanostructures - ELMINA2020", koja će se održati od 14. 9. 2020. do 18. 9. 2020. u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

U Beogradu je od 02. do 03. marta 2020. godine održan skup radnih grupa COST akcije CA16112 NutRedOx: “Nutraceuticals in balancing redox status in ageing and age-related diseases”- WGs Meeting of the NutRedOx COST Action CA16112 Belgrade, March 2-3, 2020, u organizaciji Farmaceutskog fakulteta, Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" - Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (IBISS), Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) i Instituta za medicinska istraživanja (IMI) - Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu.

Strana 1 od 9

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11060 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent