уторак, 26 децембар 2023 09:18

Управљања истраживачким подацима

На предлог групе библиотекара, а уз подршку SAIGE пројекта одржана је дводневна радионица на тему Управљања истраживачким подацима (Research Data Managament - RDM), 21. и 22. децембра 2023. године на Машинском факултету Универзитета у Београду.

На овој радионици полазници су имали прилику да се упознају са процесима везаним за управљање истраживачким подацима (писање плана истраживачких података, ФАИР принципи, објављивање података, руковање осетљивим подацима, репозиторијуми за податке).

Иницијативе ове радионице је потекла од Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ и њиховог библиотекара, Ирене Њежић, а придржили су се и библиотекари Института за техничке науке САНУ Милица Шевкушић, Института за медицинска истраживања Милица Нинковић, Института за повртарство Смедеревска Паланка Љиљана Радисављевић, Института за нуклеарне науке „Винча“ Обрад Вучковац. Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ Зорица Јанковић, као и др Матија Златар, виши научни сарадник из Института за хемију, технологију и металургију. Иницијативу је подржао пројекта Saige и помогао организацију овог догађаја.

Радионици је присутвовало 36 полазника, истраживача и библиотекара из 19 института и факултета.

 

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent