ponedeljak, 28 jun 2021 09:12

Promocija projekta TACTICIAN

U okviru projekta TACTICIAN (Targeting autophagy to combat SARS-CoV2-induced immune dysregulation) u sredu, 7. jula 2021, s početkom u 12 časova u Svečanoj sali Medicinskog fakulteta, biće održano predavanje pod nazivom "Uloga autofagije u imunskoj disregulaciji prouzrokovanoj SARS-CoV-2 infekcijom". Predavanje će održati rukovodilac projekta, prof. dr Vladimir Trajković.

Foreign Agricultural Service ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (FAS USDA) organizovao je dvodnevnu virtuelnu regionalnu konferenciju sa preko 300 učesnika iz SAD, Italije, Grčke, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije na temu inovativnih biotehnologija i regulatornih pristupa.

ponedeljak, 31 maj 2021 08:00

Dan Instuta 2021.

Ove godine, 31. maja, naš Institut obeležava 74 godine rada i postojanja. I ove godine, kao i prošle, zbog zdrvstvenih rizika i pandemije, Dan Instituta biće obeležen samo naučnim delom, odnosno predavanjima istraživača iz naučnoistraživačkih organizacija sa kojima IBISS najbliže sarađuje: Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu (dr Tamara Janakiev), Institut za medicinska istraživanja - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju Univerziteta u Beogradu (dr sc. med Tijana Štajner), Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu (dr Branka Zukić), Institut za primenu nuklearne energije Univerziteta u Beogradu (Aleksandra Todorović) i Institut za nuklearne nauke “Vinča” Univerziteta u Beogradu ( dr Sanja Glišić), kao i predavanjima naših saradnika (dr Neda Aničić, dr Jovana Rajić, dr Marija Jakovljević, dr Anja Tolić i dr Stoimir Kolarević).

Celokupan program dostpan je u nastavku teksta kao i na zvaničnom YouTube kanalu Instituta.

petak, 07 maj 2021 08:12

Svetski dana pčela

Povodom Svetskog dana pčela 20. maja, učesnici projekta SERBHIWE i saradnici Odeljenja za genetiku populacija i ekogenotoksikologiju IBISS, zajedno sa Jovanom Bilom Dubaić sa Biološkog fakulteta organizovaće radionicu o značaju pčela za planetu Zemlju.

četvrtak, 29 april 2021 11:46

Belgrade BioInformatics Conference 2021

Treća po redu Belgrade BioInformatics Conference - BelBi2021 biće održan virtuelno od 21. do 25. juna 2021. godine.

BelBI2021 je međunarodni događaj, koji organizuje nekoliko istraživačkih institucija, fakulteta i naučnih društava iz Srbije. Konferencija pokriva širok spektar različitih tema iz bioinformatike, uključujući Big data analitiku, mašinsko učenje u analizi bioloških podataka, biološke mreže, metode istraživanja podataka i njihove primene u biologiji i medicini, bioontologije itd.

Rok za slanje apstrakata je 15. maj.

Više informacija o konferenciji mogu se naći na sledećem linku: http://belbi.bg.ac.rs/

Globalna akademija mladih, Radna grupa za žene u nauci je objavila knjigu pod naslovom "Motherhood in Science – How children change our academic careers" (Majčinstvo u nauci - Kako deca menjaju našu akademsku karijeru). Ova publikacija osvetljava izazove majčinstva u naučnoj sferi i akademskoj zajednici, počev od radnog okruženja sa predrasudama, kulturnih i tradicionalnih očekivanja, do nerazvijenih ili nepostojećih sistema podrške i osećaja lične krivice kod roditelja koji rade.

Fondacija "Goran Ljubijankić" proglasila je dobitnike nagrada za najbolje doktorske disertacije i master radove iz oblasti molekularne biologije odbranjene u 2020. godini.

petak, 22 januar 2021 10:47

Nagrada "Ivan Đaja" 2020.

Na konkursu "Ivan Đaja" za najbolju doktorsku disertaciju iz oblasti Fiziologije, urađenu u institutima i univerzitetima u Srbiji, a odbranjenu tokom školske 2019/2020. godine, dr Marija Jakovljević, sa Odeljenja za neurobiologiju IBISS, dobila je nagradu za rad "Značaj signalizacije posredovane vanćelijskim purinskim nukleotidima u neuroinflamaciji i demijelinizaciji - implikacije u multiploj sklerozi". Doktorska disertacija je realizovana u Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković" – Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu, pod mentorstvomdr Irene Lavrnja i dr Danijele Lakete.

ponedeljak, 30 novembar 2020 14:13

Konkurs Fondacije "Goran Ljubijankić" za 2020.

Fondacija "Goran Ljubijankić" objavljuje javni konkurs za dodelu nagrade za najbolje doktorske disertacije i master radove iz oblasti molekularne biologije, urađene u institutima i na univerzitetima u Srbiji i odbranjene u toku 2020. godine.

Strana 1 od 10

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11060 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent