Četvrta godišnja konferencija i program obuke Panbalkanske alijanse za prirodne proizvode i otkriće novih lekova (PANDA) i Međunarodni seminar UNESCO regionalne mreže za hemiju prirodnih proizvoda za bezbednost i dobrobit u Aziji i Pacifiku održana je od 29. novembra do 2. decembra 2023. godine u Parkyard hotelu, Šangaj, Kina.

U biblioteci Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu, 24-25. maja, 2023 godine, održan je Program obuke o prirodnim proizvodima i otkriću novih lekova.

Svake godine, Alliance of International Science Organizations (ANSO) stipendijama za mlade talente podržava 200 master studenata i 300 doktoranada da nastave postdiplomatske studije na Univerzitetu za nauku i tehnologiju Kine (USTC), Univerzitetu Kineske akademije nauka (UCAS) ili institutima Kineske akademije nauka (CAS) širom Kine.

Treća godišnja konferencija Panbalkanske alijanse za prirodne proizvode i otkriće novih lekova (PANDA) održana je 1. novembra 2021. godine na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (IBISS), Univerziteta u Beogradu, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Predlog za osnivanje Kinesko-srpske zajedničke laboratorije za prirodne proizvode i otkriće novih lekova prihvaćen je 20. maja 2021. godine, što je od izuzetnog značaja za Srbiju i Balkanski region.

Podsetnik: još mesec dana do isteka roka za prijavu za ANSO stipendiju.

Zajedno sa Kineskom akademijom nauka (CAS), Univerzitetom Kineske akademije nauka (UCAS) i Univerzitetom za nauku i tehnologiju Kine (USTC), ANSO sveke godine podržava mlade talente da nastave postdiplomske studije sa 200 master i 300 doktorskih stipendija.

Alliance of International Science Organizations (ANSO) organizacija osnovana je 2018. godine pod načelom „zajedničko konsultovanje, zajednički napor i zajedničko deljenje“, koju podržava kineska inicijativa „Jedan pojas, jedan put“.

Druga konferencija Panbalkanske alijanse za prirodne proizvode i otkriće novih lekova (PANDA) i naučni vebinar o borbi protiv COVID-19 održana je 7. decembra 2020.godine u organizaciji Šangajskog instituta Materia Medica (SIMM), Kineska akademija nauka. Onlajn konferenciji prisustvovao je veliki broj profesora i naučnika iz 13 zemalja (Kina, Srbija Severna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Albanija, Grčka, Bugarska, Mađarska, Rumunija, Portugal i Turska).

Na međunarodnom simpozijumu nauke i tehnologije „Belt and Road International Symposium of Science and Technology Innovation“, održanom 25-27 septembra 2019. godine u Šangaju, Kina, zvanično je osnovano udruženje Panbalkanska alijansa za prirodne proizvode i otkriće novih lekova (Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Associations - PANDA).

Posle potpisivanja Memoranduma o uzajamnoj saradnji između naučnih Instituta i Fakulteta Kine i Srbije, u Beogradu 11. aprila 2019. godine u okviru "The 2nd Balkans - China Mini - Symposium on Natural Products and Drug Discovery", pokrenuta je inicijativa da se formira nova asocijacija koja će uključiti sve balkanske zemlje.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent