utorak, 02 jul 2019 13:13

Počelo Zajedničko istraživanje Dunava

Istraživački nacionalni tim je 1. jula zvanično počeo sa prikuljanjem uzoraka u okviru Četvrtog zajedničkog istraživanja reke Dunav u Srbiji. Zajedničko istraživanje reke Dunav je aktivnost Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav kojom na nacionalnom nivou koordinira Republička direkcija za vode. Osnovni cilj ovog međunarodnog istraživanja je prikupljanje poredivih podataka o kvalitetu vode i zagađenju na čitavom slivu Dunava kao i na izabranim lokalitetima najznačajnijih pritoka. Istraživanje se vrši svake šeste godine, počelo je 29-og juna na međunarodnom nivou, a prve rezultate ovogodišnjeg možemo očekivati u oktobru.

U Republici Srbiji istraživanje će sprovesti oko 40 stručnjaka iz više institucija: Institut za biološka istraživanja ''Siniša Stanković'' Univerziteta u Beogradu, Institut za javno zdravlje ''Dr.Milan Jovanović Batut'', Institut za vodoprivredu ''Jaroslav Černi'', Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Departman za biologiju i ekologiju PMF-a Univerziteta u Novom Sadu, Institut za biologiju PMF-a Univerziteta u Kragujevcu, Departman za biologiju PMF-a Univerziteta u Nišu i Agencija za zaštitu životne sredine koje čine nacionalni tim .

Uzorci su prikupljeni na zajedničkoj lokaciji sa Rumunijom, nizvodno od Đerdapa. Preko 70 različitih uzoraka i subuzoraka je uzeto (makrozoobentos, mekušci, fitobentos, fitoplankton, zooplankton, makrofite, dnk analize, hemijske analize vode i sedimenata, mikroplastika), a postavnjene su i mreže za sakupljanje rakova( LiNi zamke) na dva lokaliteta- Dunavu i Timoku.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent