уторак, 29 јун 2021 08:07

Промоција пројекта TACTICIAN

У оквиру пројекта TACTICIAN (Targeting autophagy to combat SARS-CoV2-induced immune dysregulation) у среду, 7. јула 2021, с почетком у 12 часова у Свечаној сали Медицинског факултета, биће одржано предавање под називом "Улога аутофагије у имунској дисрегулацији проузрокованој SARS-CoVВ-2 инфекцијом". Предавање ће одржати руководилац пројекта, проф. др Владимир Трајковић.

Foreign Agricultural Service министарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава (FAS USDA) организовао је дводневну виртуелну регионалну конференцију са преко 300 учесника из САД, Италије, Грчке, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније на тему иновативних биотехнологија и регулаторних приступа.

понедељак, 31 мај 2021 08:00

Дан Инстута 2021.

Ове године, 31. маја, наш Институт обележава 74 године рада и постојања. И ове године, као и прошле, због здрвствених ризика и пандемије, Дан Института биће обележен само научним делом, односно предавањима истраживача из научноистраживачких организација са којима ИБИСС најближе сарађује: Биолошки факултет Универзитета у Београду (др Тамара Јанакиев), Институт за медицинска истраживања - Институт од националног значаја за Републику Србију Универзитета у Београду (др сц. мед Тијана Штајнер), Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду (др Бранка Зукић), Институт за примену нуклеарне енергије Универзитета у Београду (Александра Тодоровић) и Институт за нуклеарне науке “Винча” Универзитета у Београду ( др Сања Глишић), као и предавањима наших сарадника (др Неда Аничић, др Јована Рајић, др Марија Јаковљевић, др Ања Толић и др Стоимир Коларевић).

Целокупан програм достпан је у наставку текста као и на званичном YouTube каналу Института.

петак, 07 мај 2021 10:07

Светски дана пчела

Поводом Светског дана пчела 20. маја, учесници пројекта SERBHIWE и сарадници Одељења за генетику популација и екогенотоксикологију ИБИСС, заједно са Јованом Билом Дубаић са Биолошког факултета организоваће радионицу о значају пчела за планету Земљу.

Рад колега Одељења за неуробиологију ИБИСС, публикован у часопису Frontiers in Neuroscience (IF 3.707) је изабран од стране главног едитора prof. Luis de Lecea (Sleep and Circadian Rhythms Editor’s Pick 2021 collection) у 15 научно-најквалитетнијих радова за 2021.годину: https://www.frontiersin.org/research-topics/21519/sleep-and-circadian-rhythms-editors-pick-2021

Е-књига ових 15 изабраних радова је тренутно у продукцији.

четвртак, 29 април 2021 10:23

Belgrade Bioinformatics Conference - BelBI2021

Трећа по реду Belgrade BioInformatics Conference - BelBi2021 биће одржан виртуелно од 21. до 25. јуна 2021. године.

BelBI2021 је међународни догађај, који организује неколико истраживачких институција, факултета и научних друштава из Србије. Конференција покрива широк спектар различитих тема из биоинформатике, укључујући Big Data аналитику, машинско учење у анализи биолошких података, биолошке мреже, методе истраживања података и њихове примене у биологији и медицини, биоонтологије итд.

Рок за слање апстраката је 15. мај.

Више информација о конференцији могу се наћи на следећем линку: http://belbi.bg.ac.rs/

Глобална академија младих, Радна група за жене у науци је објавила књигу под насловом "Motherhood in Science – How children change our academic careers" (Majčinstvo u nauci - Kako deca menjaju našu akademsku karijeru). (Мајчинство у науци - Како деца мењају нашу академску каријеру). Ова публикација осветљава изазове мајчинства у научној сфери и академској заједници, почев од радног окружења са предрасудама, културних и традиционалних очекивања, до неразвијених или непостојећих система подршке и осећаја личне кривице код родитеља који раде.

Фондација "Горан Љубијанкић" прогласила је добитнике награда за најбоље докторске дисертације и мастер радове из области молекуларне биологије одбрањене у 2020. години.

петак, 22 јануар 2021 10:58

Награда "Иван Ђаја" 2020.

На конкурсу "Иван Ђаја" за најбољу докторску дисертацију из области Физиологије, урађену у институтима и универзитетима у Србији, а одбрањену током школске 2019/2020. године, др Марија Јаковљевић, са Одељења за неуробиологију ИБИСС, добила је награду за рад "Значај сигнализације посредоване ванћелијским пуринским нуклеотидима у неуроинфламацији и демијелинизацији - импликације у мултиплој склерози". Докторска дисертација је реализована у Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Институту од националног значаја за Републику Србију, Универзитета у Београду, под менторством др Ирене Лаврња и др Данијеле Лакете.

На међународном симпозијуму науке и технологије "Belt and Road International Symposium of Science and Technology Innovation", одржаном 25-27 септембра 2019. године у Шангају, Кина, званично је основано удружење Панбалканска алијанса за природне производе и откриће нових лекова (Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Associations - PANDA).

Страна 1 од 10

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11060 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent