utorak, 16 mart 2021 12:46

Majčinstvo u nauci - Kako deca menjaju našu akademsku karijeru

Globalna akademija mladih, Radna grupa za žene u nauci je objavila knjigu pod naslovom "Motherhood in Science – How children change our academic careers" (Majčinstvo u nauci - Kako deca menjaju našu akademsku karijeru). Ova publikacija osvetljava izazove majčinstva u naučnoj sferi i akademskoj zajednici, počev od radnog okruženja sa predrasudama, kulturnih i tradicionalnih očekivanja, do nerazvijenih ili nepostojećih sistema podrške i osećaja lične krivice kod roditelja koji rade.

Osamnaest fascinantno ličnih priča o majčinstvu u ovoj knjizi potiču od majki koje žive u različitim delovima sveta, stručnjaci su u različitim disciplinama, imaju različita iskustva i nadanja, ali takođe su to i priče majki koje se suočavaju sa sličnim izazovima, društvenim pritiscima, svakodnevnim rutinama, kulturološkim očekivanjima i uspehom koji ostvaruju kao majke i naučnice.

Naša koleginica dr Milca Pešić, bivši lider Radne grupe za žene u nauci, doprinela je ovoj knjizi svojim iskustvom majke petoro dece.

Više o ovoj publikaciji možete pročitati na sledećem linku: https://globalyoungacademy.net/gya-wis-launch-personal-stories-about-motherhood-in-science/

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent