petak, 02 jun 2023 13:03

Nagrada "Zlatna pčela"

U utorak, 24. maja, u Palati Slovenije u Ljubljani održana je treća po redu svečana dodela nagrada “Zlatna pčela” (Zlata čebela) koju Republika Slovenija dodeljuje kao najviše nacionalno priznanje za doprinos u očuvanju, zaštiti i promovisanju pčela i drugih oprašivača. U konkurenciji od 12 prijavljenih kandidata iz osam evropsih zemalja, Komisija za nagradu je izabrala tri najbolje prijave: dr Fani Hatjina iz Grčke, Pau Enric Serra Marin iz Španije i dr Slobodan Davidović iz Srbije.

serbhiwe nagradaZa ovogodišnjeg dobitnika jednoglasno je proglašen naš dr Slobodan Davidović sa projektom SERBHIWE, a nagradu je uručila predsednica Rebublike Slovenije dr Nataša Pirc Musar. Slovenačka ministraka poljoprivrede, šumarstva i prehrane, predsedavajući komisije, istakla je u obrazloženju: “Pobednički projekat SERBHIWE istražuje genetsku varijabilnost gajenih i slobodnoživućih populacija medonosnih pčela u Srbiji. Analize su pokazale da slobodnoživeća društva medonosnih pčela imaju veću genetičku raznovrsnost, što ukazuje na potrebu promene pčelarske prakse, čime bi na održiv način doprineli poboljšanju sposobnosti medonosne pčele da odgovore na izazove sa kojima se trenutno suočavaju.“

Projekat SERBHIWE je finansirao Fond za nauku u okviru poziva PROMIS, a članovi tima su dr Slobodan Davidović (rukovodilac projekta), dr Marija Tanasković, dr Aleksandra Patenković, Katarina Erić i Pavle Erić, saradnici Odeljenja za genetiku populacija i ekogenotoksikologiju, Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", i prof. dr Ljubiša Stanisavljević sa Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

 

 

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent