utorak, 26 decembar 2023 08:40

Upravljanja istraživačkim podacima

Na predlog grupe bibliotekara, a uz podršku SAIGE projekta održana je dvodnevna radionica na temu Upravljanja istraživačkim podacima (Research Data Management - RDM), 21. i 22. decembra 2023. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na ovoj radionici polaznici su imali priliku da se upoznaju sa procesima vezanim za upravljanje istraživačkim podacima (pisanje plana istraživačkih podataka, FAIR principi, objavljivanje podataka, rukovanje osetljivim podacima, repozitorijumi za podatke).

Inicijative ove radionice je potekla od Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ i njihovog bibliotekara, Irene Nježić, a pridržili su se i bibliotekari Instituta za tehničke nauke SANU Milica Ševkušić, Instituta za medicinska istraživanja Milica Ninković, Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka Ljiljana Radisavljević, Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Obrad Vučkovac. Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Zorica Janković, kao i dr Matija Zlatar, viši naučni saradnik iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Inicijativu je podržao projekta SAIGE i pomogao organizaciju ovog događaja.

Radionici je prisutvovalo 36 polaznika, istraživača i bibliotekara iz 19 instituta i fakulteta.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent