četvrtak, 23 maj 2024 12:08

Konferencija o međunarodnoj saradnji Kine i Srbije povodom 15. godišnjice od potpisivanja sporazuma za nauku i tehnologiju

U biblioteci IBISS-a, 20. maja, 2024. godine, održana je svečanost kojom je obeležena 15. godišnjica potpisivanja Sporazuma za nauku i tehnologiju između NR Kine i Srbije, kao tri godine uspešnog rada Kinesko-srpske zajedničke laboratorije „Jedan pojas, jedan put“, koju su osnovanli Šangajski Instituta Materia Medica (SIMM) i IBISS.

Na konferenciji su prisustvovali cenjeni gosti:
Zamenik ministra Čen Đačang, Ministarstvo nauke i tehnologije Narodne Republike Kine (MOST) , u pratnji kolega; pomoćnika ministra, dr Marina Soković i Ivana Vukašinović, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije (NITRA); prof. dr Je Jang i saradnici SIMM-a; kolege iz Vuhanskog instituta za industrijske inovacije i razvoj (WHIIID); prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu; akademik prof. dr Tatjana Simić, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU); direktori i dekani instituta i fakulteta iz Srbije, kao i kolege sa instituta i fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tokom dugogodišnje Kinesko-srpske saradnja IBISS je značajno doprineo jačanju te veza, implementirajući zajedničke projekte, saradnje i razmene u nauci i tehnologiji. Jedan od tih primera jeste Zajednička laboratorija između SIMM-a i IBISS-a.

Na konferenciji, pomoćnik ministra Čen Đačang (MOST) i pomoćnik ministra Ivana Vukašinović (NITRA) obratili su se gostima i ukazali na važnost saradnje između ove dve zemlje. Direktor Instituta, dr Mirjana Mihailović prikazala je kratak pregled saradnje IBISS-a i NR Kine, dok je prof. Je predstavio saradnju između SIMM-a i IBISS-a, i značaj Zajedničke laboratorije.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent