utorak, 04 jun 2024 10:42

Dan Instituta 2024

U petak, 31. maja 2024. godine obeleženo je 77 godina rada i postojanja Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”. Tradicionalno, Institut je organizovao proslavu uz naučni i svečani deo programa.

Tokom naučnog dela održana su predavanja istraživača iz naučnoistraživačkih organizacija sa kojima IBISS najbliže sarađuje: Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu (dr Tamara Kanjuh), Institut za primenu nuklearne energije (dr Jelena Stanojković), Institut za medicinska istraživanja - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju Univerziteta u Beogradu (dr Sanja Momčilović), Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu (dr Danijela Drakulić), Institut za nuklearne nauke “Vinča” Univerziteta u Beogradu (dr Maja Živković), kao i predavanja istraživača sa IBISS-a (dr Jelena Đuknić i dr Marija Đorđević).

U drugom, svečanom delu zvanicama su se obratili Ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Zoran Popović, i direktor Instituta dr Mirjana Mihailović.

Dr Mirjana Mihailović je predstavila aktivnosti Instituta iz prethodne godine i zahvalila se na prisustvu i lepim rečima značajnih gostiju i kolega. Kao i prethodnih godina uručene su zahvalnice doktorima nauka koje su ovo zvanje stekli u proteklih godinu dana u Institutu.

Ove godine se navršava 50 godina otkako Institut nosi ime svog osnivača i dugogodišnjeg direktora, dr Siniše Stankovića i tim povodom je prikazan kratak film o njegovom životu i radu i prikazan je film o oslikavanju murala na zgradi Instituta sa slikom Siniše Stankovića. Autor murala je Andrej Žikić Artez, u saradnji sa kompanijom ProfiLab.

Proslava je tradicionalno nastavljena u opuštenoj atmosferi u bašti Instituta.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent