petak, 23 februar 2018 11:04

Radionica molekularne i fenotipske evolucije

Srpsko evoluciono društvo (SED) i Evropsko drustvo za evolucionu biologiju (ESEB) organizuje sedmodnevnu radionicu: Molekularna i fenotipska evolucija – teorija i praksa (MolPhE 2018) koja će se održati u periodu od 3. do 10. juna2018. u Istraživačkoj stanici Petnica. Radionica je namenjena studentima postdiplomcima i doktorandima zainteresovanim za evolucionu biologiju.

MolPhE 2018 će obuhvatiti veliki broj tema iz oblasti evolucione biologije, koje se mogu svrstati u dve preklapajuće tematske celine. Prva celina odnosi se na molekularni pristup u evolucionim istraživanjima: evolucija genoma, uporedne filogenetske metode i populaciona genomika. Druga celina obuhvata analize fenotipskih podataka: evoluciona morfometrija i filogenija (npr. filogenetski signali na osnovu morfometrijskih podataka). Posebna pažnja biće posvećena razumevanju značaja adekvatnog eksperimentalnog dizajna u rešavanju raznorodnih evolucionih pitanja, a poseban akcenat biće stavljen na pristup eksperimentalne evolucije. Učesnici ove radionice imaće priliku da povežu različite teorijske koncepcije sa najsavremenijim metodama za njihovo testiranje.

MolPhE 2018 je osmišljen sa ciljem da pomogne studentima u njihovom profesionalnom usavršavanju, kao i da doprinese budućoj saradnji među mladim naučnicima. Tokom radionice pažnja će biti posvećena unapređivanju veština mladih istraživača, osmišljavanju i predstavljanju istraživačkih projekata, prezentovanju sopstvenog istraživačkog rada i osmišljavanju aktivnosti vezanih za popularizaciju nauke. Od studenata će se očekivati da aktivno učestvuju u planiranim diskusijama na različite teme.

Ohrabrujemo Vas da na ovu radionicu pozovete svoje studente postdiplomce i doktorande. Uvereni smo da će MolPhE 2018 radionica pospešiti izvrsnost u evolucionim istraživanjima u našem regionu. Mladi naučnici iz različitih država regiona imaće prilike da unaprede svoje akademske veštine, da se međusobno upoznaju i povežu, kao i da ostvare bližu saradnju sa profesorima.

Više detalja o samom programu radionice, odabranim nastavnicima, procesu prijavljivanja i rokovima za slanje prijava možete videti na adresi (https://molphe2018.wixsite.com/home).

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent