petak, 27 septembar 2019 07:35

Večeras 10. Noć istraživača

Večeras, 27. 9. u 16.00 u Francuskom institutu svečano se otvara Noć istraživača. Ove godine Evropska noć istraživača se u Srbiji organizuje deseti put, a IBISS je skoro od početka bio jedan od organizatora.

U okviru projekta ReFocuS 2.0 tim IBISS-a organizuje Evropsku noć istraživača u Beogradu, Inđiji i Pančevu. Pripremljen je pregršt zanimljivog i uzbudljivog naučnog sadržaja prvenstveno za decu školskog uzrasta, ali i za one iskusnije.

logoU Francuskom institutu posle otvaranja posetioci će imati priliku da saznaju zanimljive informacije o robotici i savremenim tehnologijama, kako da živimo u kontaktu sa prirodom i koja su to kreativna rešenja za očuvanje Planete i ublažavanje posledica klimatskih promena.

Kao i prethodnih nekoliko godina, centar dešavanje će biti i BIG FASHION tržni centar na Karaburmi. Na ovoj lokaciji, u okviru 13 postavki, posetioci će moći da saznaju po kom principu funkcioniše laserska harfa, na koji način nastaju optičke iluzije 3D Street Art-a, korisne informacije o vetru, poplavama, pčelama i još mnogo toga.

U Pančevu tržni centar BIG PANČEVO će biti domaćin ovogodišnje Evropske noći istraživača, gde će učesnici, između ostalog, objasniti kako funkcioniše tokamak, posetioci će zaviriti u tajne svemira, a saznaće i kako se boriti protiv izumiranja vrsta.

U Inđiji u okviru ovogodišnje Noći istraživača saradnici IBISS-a će ispričati priče o krvnim grupama, zdravoj hrani i jesenjim bojama.

Kompletan sadržaj Evropske noći istraživača 2019. dostupan je na https://nocistrazivaca.rs.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent