utorak, 27 septembar 2016 13:55

"Istraži, prikaži, znanje pokaži" 30. septembra od 17 do 22 časa

Još samo dva dana ostalo je do početka 7. Noći istraživača u Srbiji, besplatne manifestacije koja ima za cilj da kroz popularnu nauku i zabavu, predstavi istraživače, približi ih mladima i još jednom pokaže kako oni svakodnevno menjaju svet na bolje.

Poslednjeg petka u septembru, od 17 do 22 časa pod sloganom “Istraži, prikaži, znanje potraži”, glavna tema beogradske Noći istraživača biće savremene migracije.

Beograđani, ali i svi oni koji se 30. septembra zateknu u prestonici, moći će da saznaju sve o seobama naroda, migraciji i prstenovanju ptica, o stranom poreklu reči koje svakodnevno koristimo i uticaju drugih naroda na naš jezik, o etnomuzikologiji, starim instrumentima i pesmama. Kao dopunu migracijama, tu su i četiri ćoška (Evo, Lokal, Viki i Evro), kao četiri strane sveta. Nešto smeliji posetioci moći će da odmere snage sa istraživačima u kvizu opšte kulture.

Glavna mesta interaktivnog sastajanja 30. septembra jesu: Kalemegdan – Savsko šetalište i fontana “Borba”, Muzej Vuka i Dositeja, Francuski institut i Baranoya Caffe Bar.

Kod fontane “Borba” i Savskom šetalištu, na Kalemegdanu, svi zainteresovani imaće prilike da vide kako paralisati bubašvabu ili naterati bubamaru da štiti svog napadača, zašto je pauk odjednom odlučio da isplete drugačiju mrežu ali i da saznaju koliko smo daleko od letovanja na Marsu, a ne u Grčkoj i selidbe u drugi grad ali na drugoj planeti. Ko su sve ti mali, pernati, neustrašivi putnici koji prate proleće, koje vrste selica letuju na našim prostorima i zašto iz nekih oblaka pada kiša, iz nekih sneg, iz nekih grad a iz nekih baš ništa? Šta se desi kad je gužva u saobraćaju oblaka pa se sudare, kako to nastaju pahulje i jesu li baš sve različite? Kako to migracije utiču na kulturu jednog naroda, koji su sve narodi ostavili trag u našoj izvornoj muzici al i zašto su Indijani Džonsu bile zabavne baš arheološke misterije?

Ljubiteljima društvenih igara preporučujemo da 30. septembra posete Muzej Vuka i Dositeja i pođu u zabavnu i edukativnu šetnju putem rimskih vojnika kroz Srbiju. Celim putem će se naoružavati znanjem a pobednik će biti onaj ko sakupi najviše znanja. Muzeju Vuka i Dositeja biće i mesto razrešavanja jezičkih nedoumica gde će svi zainteresovani na primeru moći da saznaju šta znači izreka da je “jezik živa stvar”.

Naučna zabava ne bi bila potpuna da ne postoji i malo zdravog takmičarskog duha. Stoga, svi oni koji uživaju da pokažu svoje znanje, ove večeri treba da dođu u Baranoya caffe bar (Nikole Spasića broj 3) i oprobaju se u takmičenju protiv ekipe naučnika. One najbolje čekaju i nagrade!

Mladi koji žele da se oprobaju u ulozi naučnika i imaju veliku želju da uđu u pravu laboratoriju imaju priliku da se, do 15. decembra, prijave na konkurs Noći istraživača pod nazivom Naučni inkubator. Pet najboljih projekata biće realizovani sledeće godine u Istraživačkoj stanici Petnica. Uz stručno vođenje iskusnih mentora, u odličnoj atmosferi i dobro opremljenim laboratorijama, pobednici konkursa “Naučni incubator” će sedam dana mućkati, pratiti, gledati, meriti, razmišljati, pričati i upoznavati i na kraju u sledećoj Noći istraživača predstavi svoj rezultat.

Četiri ćoška, EU, EVO, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta simbolično će označiti neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima.

Kroz EU ćošak, u Francuskom institutu, svi zainteresovani dobiće priliku da prate naučne i lične priče istraživača i saznaju kako je moguće uz pomoć Evropske unije ispuniti naučne snove. Istraživanje različitih naučnih fenomena - i u EU i u Srbiji, uz pomoć različitih stipendija i evropskih projekata, predstaviće naši uspešni i mladi istraživači.

Evo ćošak, smešten kod fontane "Borba" na Kalemegdanu, kroz igru, razgovore i kviz upoznaće posetioce Noći istraživača sa teorijom evolucije.

Lokalni ćošak, takođe kod Borbe na Kalemegdanu, vodi do istraživača različitih uzrastai njihovih različitih putanja koje inspirišu generacije mladih, osvetljavaju lokalne probleme i podsećaju na važnost nauke u svakodnevnom životu.

U Viki ćošku, u Muzeju Vuka i Dositeja, svi zainteresovani saznaće kako mogu da postanu članovi velike zajednice koja svakodnevno doprinosi kreiranju slobodnog znanja i sakupljanju pouzdanih izvora informacija koji su dostupna celom svetu.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent