Душанка Поповић

Душанка Поповић завршила је Биолошки факултет 2009. године на студијском програму Биологија. Докторске студије уписала је 2013/2014. године на смеру Молекуларна биологија на Биолошком факултету, Универзитета у Београду. Свој истраживачки пут започела је на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИMГГИ) у Лабораторији за интеракције пробиотика и микробиоте са домаћином. Од 2019. године запослена је на Институту за биолошка истраживања “Синиша Станковић” - Институту од националног значаја за Републику Србију.

Научно истраживачка област Душанке Поповић обухвата испитивање бактеријске микробиоте плућа, црева и коже у циљу разумевања улоге коменсала ових органа у одржавању ткивне хомеостазе. Затим, испитивање механизама двосмерне комуникације између плућа и црева стању цревне дисбиозе и инфламације плућа изазване гљивом A. fumigatus. Поред наведеног, бави се и идентификацијом и карактеризацијом пробиотичког потенцијала природних изолата бактерија млечне киселине (БМК).

Душанка Поповић учествовала је у реализацији неколико пројеката на ИMГГИ у Лабораторији за интеракције пробиотика и микробиоте са домаћином: "Развој технолошког процеса за производњу иновативног пробиотичког производа за превенцију и лечење цревних инфекција код животиња" (50075), финансираног од стране Фонда за иновациону делатност, Републике Србије, затим пројекта "Развој иновативног пробиотичког ферментисаног производа заснованог на природним изолатима бактерија млечне киселине за лечење паса и мачака са дијабетесом", (391- 00-16 / 2016-16 / 19), финансираног од стране Министарства за образовање, науку и технолошки развој, а данас Министарства, науке технолошког развоја и иновација Републике Србије, и пројекта "Strengthening the Research Potential of IMGGE through Reinforcement of Biomedical Science of Rare Diseases in Serbia – en route for innovation - SERBORDISinn " (EU-FP7-REGPOT, 316088, 2013-2016). Tакође, учествовала је у реализацији пројекта “Имуномодулаторни ефекти ксенобиотика и биотичких фактора животне средине на популације мишоликих глодара” (173039), на Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Члан је Друштва имунолога Србије и Српског биолошког друштва.