sreda, 20 septembar 2023 08:48

Izložba: Kako brašneni crv razgrađuje plastiku?

U Mikrogaleriji Centra za promociju nauke (Kralja Petra 46), od četvrtka, 14. septembra, prolaznici će moći uživo da vide deo istraživačkog projekta koji sprovode istraživači iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković".

Upotreba plastičnih materijala u svakodnevnom životu predstavlja važan deo globalne ekonomije, a istovremeno i veliki pritisak na životnu sredinu. Istraživači iz IBISS-a proučavaju brašnenog crva (Tenebrio molitor) i njegovu efikasnost u konverziji otpada u biomasu, što je važno u sistemima cirkularne ekonomije. Različite naučne studije upućuju na sposobnost brašnenog crva da razgrađuje plastični otpad, kao što su stiropor i polietilenska folija.

Istraživači iz IBISS-a hrane larve brašnenog crva pšeničnim mekinjama sa dodatkom stiropora i polietilenske folije, kako bi sagledali različite mogućnosti za primenu ovih insekata u biorazgradnji plastike. Informacije dobijene ovim putem doprinose održivom razvoju i pronalaženju rešenja za smanjenje količine plastičnog otpada.

Deo ovog eksperimenta biće predstavljen u Mikrogaleriji CPN-a od četvrtka, 14. septembra 2023. Građani će eksponate moći da pogledaju sve do kraja oktobra.

Ovaj eksponat razvijen je u okviru projekta Biorazgradnja plastike – formiranje inkubator centra (faza I), a javnost je imala priliku da se sa ovom temom bliže upozna u maju ove godine na 65. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća.

Mikrogalerija je poseban izložbeni deo Naučnog kluba Beograd, koji direktno komunicira sa prolaznicima i poziva publiku da otkriva naučne oblasti, koncepte, fenomene ili pojmove. Ona predstavlja prozor u aktivnosti i sadržaje Centra za promociju nauke, a u pet kvadratnih metara predstavlja se naučna oblast, program ili projektna tema koja je trenutno u fokusu. Ovo nije samo izlog, već prava interaktivna naučnopopularna, edukativna postavka, koju svi mogu videti, a često i isprobati, pokrenuti ili slušati.

Adresa

Bulevar despota Stefana 142
11108 Beograd
Srbija

Kontakt

Telefon: +381 11 20 78 300
Fax: +381 11 27 61 433
Email: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent