уторак, 10 септембар 2019 13:43

Подаци о цитираности у РАДаР-у

Програмери РЦУБ-а уградили су алате за приказивање броја цитата у Scopus-у и WоS-у за институционалне репозиторијуме које они уређују. Ови алати су доступни и у нашем РАДаР-у.

Да ли сте знали да су пројекти Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије интегрисани у платформу Европске комисије OpenAire?

Elsevier организује вебинар под називом How to write a review article. Matt Pavlovich и Lindsey Drayton,уредници часописа Cell Press Trends ће из перспективе уредника дати предлоге и савете о томе како планирати и структуирати ревијски чланак и шта уредници очекују да нађу у таквом чланку.

Вебинар се одржава 27. 6. 2019. у 15.00.

Информације о вебинару и регистрација су доступни ОВДЕ.

OpenAIRE организује вебинар на тему отвореног приступа и отворених података у оквиру H2020 пројеката. Вебинар је намењен истраживачима и координаторима пројеката који су нови у овим водама, али су сви добродошли.

Вебинар се одржава у среду 12. 6. у 11.00, а информације и регистрација су на овом линку: https://www.openaire.eu/item/webinars-h2020-policies-on-open-access-and-research-data

понедељак, 21 јануар 2019 14:09

Платформа за отворену науку

Министратство просвете, науке и технолошког развоја је у јулу прошле године усвојило Платформу за отворену науку. Платформа је заснована на принципима отворене науке Европске комсије, односи се на све учеснике у научноистраживачкој делатности и резултате истраживачких пројеката и програма које финансира Министарство. Отворена наука се реализује кроз отворен приступ научним публикацијама и отворен приступ примарним подацима. Институти и универзитети су у обавези да усвоје платформу за отворену науку. На XVII редовној седници Управног одбора ИБИСС 15.12.2017. године усвојен је Правилник о институционалном репозиторијуму ИБИСС који је у скалду са овом платформом.

Elsevier је развио систем јединствене пријаве (single sign-on) за све своје производе и на овај начин поједноставио приступ својим производима и услугама. Неки од тих сервиса су: TheLancet.com, Cell.com, Scopus, ScienceDirect, SciVal и Mendeley.

четвртак, 08 фебруар 2018 14:52

FREE WEBINAR - How to turn your thesis into an article

Elsevier организује бесплатан вебинар под називом How to turn your thesis into an article,у четвртак, 22. фебурара 2018. у 17.30 по нашем времену.

уторак, 28 новембар 2017 13:34

РЦУБ-ова Мала видео школа за ORCID

Рачунарски центар Универзитета у Београду организовао је Малу видео школу за ORCID која је доступна на сајту РЦУБ-а за све заинтересоване, 24 часа дневно.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је објавило категоризацију домаћих научних часописа који нису реферисани у Web of Science и у Journal Citation Report за 2015. и 2016. годину.

Израду, одржавање и публиковање библиометријског извештаја о часописима за потребе категоризације и рангирања часописа који излазе у Републици Србији Министарство је у 2016. години поверило Математичком институту САНУ.

Проблем приступа научним чланцима је добро познат нашим истраживачима, али и истраживачима неких развијених земаља. Од ове године су нпр. Немачка, Перу и Тајван раскинули уговоре са Елсевиер-ом што је нагнало истраживаче са ових простора да проналазе друге начине како да дођу до жељеног рада.

Страна 1 од 3

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent