среда, 22 јун 2016 09:50

Библиографски алати

Библиографски алати, односно Reference management software, су програми намењени првенствено академској јавности за генерисање, чување и управљање цитатним подацима у циљу поједностављивања процеса писања научног рада. Постоји велики број оваквих програма. Нуде различите могућности па су неки од њих и друштвене мреже које омогућавају заједнички рад на једном предмету и размену искустава, други омогућавају и чување фајлова и анотирање у самом програму. Неки програми имају развијене додатке за програме за обраду текста (нпр. Word) што олакшава уношење цитата и библиографије приликом писања рада. Неки су комерцијални, други су бесплатни. Зависно од својих потреба и могућности научници сами бирају програм за свој рад. Постоје и компаративне анализе које могу помоћи приликом одабира (Comparison of Reference Management Software или Comprehensive Comparison of Reference Managers Mmendeley vs Zotero vs Docear). На овој страни издвојени су неки од бесплатних библиографских алата.

Mendeley

Mendeley је бесплатан програм за управљање референцама, организовање библиотеке референци и академска социјална мрежа. Менделе је могуће користити бесплатним регистровањем на Mendeley-порталу чиме се одмах приступа и социјалној мрежи. Доступна је десктоп-апликација и обе ове варијанте се синхронизују. Подаци библиотеке се чувају на серверу Mendeley-а и доступни су само регистрованом члану ком се додељује 2GB простора.

За увоз података са веба Mendeley је креирао икону (bookmarklet) која се једноставно превлачи на линију обележивача претраживача преко које се једноставно учитавају подаци у библиотеку. Mendeley аутоматски преузима метаподатке које је могуће проширивати и обележавати ради боље организације и претраге властите библиотеке. За писање рада, односно цитирање, Mendeley је развио plug-in који се инсталира у програму за процесирање текста. Mendeley подржава најчешће цитатне стилове у академским часописима. Могуће је увозити и извозити податке других програма за управљање референцама. Такође је могуће формирати затворену групу која ради на једном пројекту без директног контакта.

Mendeley се од 2013. налази у власништву Elseviera што је изазвало критике дела научне јавности који се залаже за Отворени приступ. У понуди је бесплатна верзија, али је могућа надоградња уз плаћање.

Mendeley нуди добру подршку за своје кориснике са кратким и јасним упутствима који су доступни на њиховом YouTube-каналу.

Zotero

Zotero је бесплатан програм за управљање библиографским подацима и истраживачким материјалом, као нпр. PDF-фајловима. Може да се користи као plug-in на FireFox-у или као standalone апликација. Zotero омогућава да се подаци чувају на персоналном рачунару, али и на вебу како би се подацима могло приступити са било ког рачунара. Обе локације је могуће синхронизовати.

Zotero аутоматски препознаје садржаје на претражвачу. У линији URL-а се појављује иконица која омогућава да се библиографски подаци са те странице сачувају у Zotero-библиотеци, а ако је доступна, може да се преузме и копија PDF-фајла. Корисник овај запис у својој библиотеци може да анотира, да му додајте тагове, прилоге и друге мета-податке. Овим се олакшава организовање и претраживање библиотеке. Приликом писања рада у програму за обраду текста са инсталира plug-in помоћу ког се директно уносе рефернеце из своје библиотеке у жељеном стилу. Zotero подржава већину стилова академских часописа. Zotero такође омогућава увоз и извоз библиографских података других програма за управљање референцама.

Zotero је развијен у Центру за историју и нове медије при Универзитету „Џорџ Мејсон" и његов развој подржава једна широка заједница.

Библиотека Института за техничке науке је направила детаљно упуство за инсталацију Zotera и његову употребу.

Библиотека Института Руђер Бошковић је израдила Zotero-priručnik који је могуће преузети.

CiteULike

CiteULike је сервис за чување, управљање и дељење библиотеке референци једног истраживача. Развијен је са жељом да се промовише и развија дељење цитатних информација између научника. Сервис је бесплатан и смештен је на централно-хостованом сајту. За коришћење овог сервиса није неопходан софтвер. Довољно је регистровати се на овом сајту, затим са картице „CiteULike" изабрати Browser Button и линк „Post to CiteULike" превући на линију обележивача претраживача. Овом иконицом се преузимају библиографски подаци који се складиште у библиотеку. Овај сервис преузима библиографске податке са великог броја онлине часописа. Приликом преузимања библиографских података они су по аутоматизму јавни, видљиви су за целу мрежу, али се ово може променити одабиром опције „приватно". Запис је могуће едитовати додавати му тагове ради лакше претраге и управљања библиотеком. Референце је могуће извести на локални рачунар помоћу BibTeX-а и EndNote-а.

CrossRef

CrossRef је званична агенција за регистрацију DOI бројева. Digital Object Identifier (DOI) је јединствена ниска која се додељује појединачном чланку, дигиталном објекту. Добијањем овог броја кориснику се гарантује да ће до одређеног чланка, односно библиографских података увек доћи, без обзира да ли се мења адреса датог часописа. За добијање DOI броја издавач региструје часопис у CrossRef агенцији, потпише уговор и генерише метаподатке за радове у часописима. У Србији је ова процедура обједињена преко doiSerbia, система постављеном у Народној библиотеци који остварује сарадњу са CrossRef-ом, а фанинасира га Министарство науке.

Научници могу да користе CrossRef-сервис за проверу исправности писања референци тако што се списак референци из орд-овог документа (или неког другог програма за обраду текста) ископира, налепи у прозор на страни за једноставно претраживање текста и притисне дугме „Submit". Претходно је потребно бесплатно се регистровати на CrossRef-у сервису. CrossRef неће препознати референце које нису у складу са правилима цитирања, односно ако садрже подгрешан податак. За све радове који су правилно цитирани, а објављени у часопису који је укључен у овај систем, овај сервис ће приписати DOI број.

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent