#41009 Улога стероидних хормона у неуроендокриној адаптацији на стрес и патофизиологији метаболичког синдрома молекуларни механизми и клиничке импликације

Лабораторија проф. др Гордане Матић окупља групу младих научника који су посвећени изучавању неуроендокриних и нутриционистичких аспеката развоја метаболичког синдрома који постаје један од водећих здравствених проблема савременог доба. Наши научни напори су, пре свега, усмерени на разумевање молекуларних механизама деловања глукокортикоидних хормона у патогенези метаболичког синдрома, с обзиром да су ови хормони важни регулатори енергетске хомеостазе, метаболичке инфламације, као и сигналних путева инсулина и лептина. У наредне три године испитивања улоге стреса и исхране богате фруктозом у развоју метаболичког синдрома биће остварена у сарадњи са групом проф. др Luc Tapy-ја из Швајцарске уоквиру билатералног SCOPES пројекта под називом: Interactions between stress and dietary fructose in the development of the metabolic syndrome: role of glucocorticoids.

Део наших истраживања је усмерен и на улогу глукокортикоидних хормона у патогенези других болести повезаних са стресом, међу којима су синдром полицистичних јајника, који поред репродуктивних укључује и метаболичке поремећаје, и пост-трауматски стресни поремећај, који је изучаван у оквиру међународног пројекта Psychobiology of Posttraumatic Stress Disorder финансираног од стране Европске комисије у оквиру Шестог оквирног програма (ФП6).

У актуелним истраживањима користимо анималне моделе метаболичког синдрома и синдрома полицистичних јајника, и експерименталне приступе засноване на биохемијским и ендокринолошким анализама, техникама као што су ELISA, Western blot и qPCR, протеомске анализе и тестови понашања.

Део нашег пројекта чине и група др Горана Корићанца из Института ВИНЧА и лабораторија проф. др Светозара Дамјановића из Института за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма, што треба да омогући транслацију резултата пројекта у клиничку праксу.

Сарадници на пројекту:

др Гордана Матић, руководилац пројекта

др Наташа Величковић

др Ана Ђорђевић

др Данијела Војновић Милутиновић

др Ивана Елаковић

др Јелена Несторов

др Биљана Бурсаћ

др Ана Теофиловић

др Марина Николић

Сања Ковачевић

Љупка Глигоровска

Бојана Мићић

 

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent