др Гордана Товиловић Ковачевић

Др Гордана Товиловић Ковачевић је дипломирала 2002. године на Фармацеутском факултету Универзитета у Београду (смер дипломирани фармацеут). Од октобра 2003. године је запослена на Одељењу за биохемију Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“. Магистарску тезу под називом „Биохемијска и неурофармаколошка испитивања екстракта биљне врсте Gentiana kochiana” одбранила је 2007. године на Хемијском факултету Универзитета у Београду. Докторску дисертацију под називом „Механизам заштитног дејства арилпиперазинских лиганада за допаминске D2 рецепторе у азот моноксидом и 6-хидроксидопамином изазваној смрти SH-SY5Y ћелија хуманог неуробластома” је одбранила 2012. године на Биолошком факултету Универзитета у Београду.

На почетку научно-истраживачког рада бавила се испитивањима из области неурофармакологије, која обухватају интеракције потенцијалних антипсихотика са допаминским и серотонинским рецепторима. Каснија истраживачка интересовања др Товиловић Ковачевић обухватају испитивање улоге аутофагије у неуродегенеративним поремећајима (Паркинсонова болест, Алцхајмерова деменција, неуроинфламација) и антиканцерском деловању нових терапеутика. Значајан део њеног истраживачког рада чини проучавање биолошких ефеката активних компоненти из биљног света, са посебним освртом на ксантоне, секундарне метаболите карактеристичне за биљке из породице Gentianaceae, и њихов антиканцерски, антидепресивни, анксиолитички и ендотел-заштитни потенцијал.

У раду др Товиловић Ковачевић користи технике рада у стерилним условима (ћелијска култура), имуноблота, проточне цитофлуориметрије, трансфекције ћелијских култура малим интерферирајућим РНК и плазмидима.

Др Товиловић Ковачевић је одржала два предавања по позиву на Првој међународној конференцији биљне биологије у Суботици 2013. године и Трећем конгресу биолога Србије одржаном на Златибору 2022. године.

Др Товиловић Ковачевић је 2019. године као члан тима који чине др Кристина Јањетовић (руководилац тима) и др Марина Стаменковић добила стипендију ""Покрени се за науку"".

Од 2021. године научно-истраживачки рад др Товиловић Ковачевић реализује кроз основна истраживања у оквиру Уговора о реализацији и финансирању научно-истраживачког рада НИО који финансира Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Др Товиловић Ковачевић је члан Друштва за неуронауке Србије (ДНС) и Федерације европских друштава за неуронауке (FENS).