др Марина Радовановић

Диплому мастера (M.Sc.) Молекуларне биологије и физиологије (2010. године) и докторат из области Биологије (Ph.D., 2016. године) Марина је стекла на Биолошком факултету Универзитета у Београду.

Њена најзначајнија истраживачка интересовања обухватају молекуларнe механизме патогенезе гојазности, инсулинске и лептинске резитенције, инфламације, односно коморбидитета метаболичког синдрома и синдрома полицистичних јајника, као и утицај промена састава, генетичког и метаболичког садржаја цревног микробиома у овим поремећајима. Најновије публикације односе се на епидемиолошке, терапијске и молекуларне аспекте резистенције на антибиотике, укључујући и утицај појаве њених генетичких маркера у пробиотским културама на састав и антимикробну резистенцију цревног микробиома.

Континуирано ради на ИБИСС-у од 2011. године, мада је, током 2016. године, заузимала и удаљену позицију scientific writer-a у фирми Cambridge Cell net Ltd., из Новог сада.

До сада, Maрина је активно учествовала у реализацију пројекaта „Улога стероидних хормона у неуроендокриној адаптацији на стрес и патофизиологији метаболичког синдрома – молекуларни механизми и клиничке импликације“ (ИИИ41009, 2011.-2019.), финансираног од стране националног ресорног Министарства, те међународног пројекта (SCOPES IZ73Z0_152331, 2014.-2017.) под насловом “Interactions between stress and dietary fructose in the development of the metabolic syndrome: role of glucocorticoids”, финансираног од стране Швајцарске националне фондације за науку (Swiss National Science Foundation, Berne, CH). Почевши од јуна 2024. планирано је да буде укључена у реализацију трогодишњег Twinning пројекта финансираног од стране Европске комисије, под насловом „Strengthening Translational Research for Improved Metabolic Health” (STRIMHealth 101159400), у оквиру HORIZON-WIDERA-2023.

Maрина је активна чланица Српског друштва за молекуларну биологију и Биохемијског друштва Србије.