др Бранка Шошић-Јурјевић

ResearchGate

Научни саветник Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" – Института од националног значаја за Републику Србију, са готово двадесет пет година истраживачког искуства у области експерименталне ендокринологије. Аутор/коаутор приближно 100 рецензираних научних публикација. Ментор студената докторских и мастер студија. Члан Научног одбора Европског удружења за ендокринологију за период 2018.-2021. Научни комуникатор са искуством у раду са младима.

Предмет истраживања:

Претходна истраживања др Шошић-Јурјевић су усмерена на испитивање ефеката хормонских третмана и третмана хормонима сличним састојцима биљног порекла на хипофизо-тироидну и друге ендокрине осе, као и на јетру, као главни „циљни“ орган за деловање хормона и регулацију метаболичких процеса. У истраживањима користи моделе „природног” старења пацова оба пола како би боље разумела полно-специфичне ефекте ових третмана.
Тренутно, др Шошић-Јурјевић координира истраживањима која за циљ имају испитивање потенцијала третмана заснованих на инкретинима у комбинацији са физичким вежбањем. Циљ истраживања је утврђивање физиолошких И молекуларних механизама којима би ови третмани, сваки за себе или у комбинацији, могли да допринесу очувању здравља и дуговечности код оба пола.
Додатно, др Шошић-Јурјевић укључена је у истраживања метаболизма холестерола и клиничка истраживања ендокриних тумора у сарадњи са институцијама из Србије и ЕУ.

Образовање:

• Доктор биолошких наука, Биолошки факултет, Универзитет у Београду, 2008
• Магистар биолошких наука, Биолошки факултет, Универзитет у Београду, 2003
• Дипломирани молекуларни биолог и физиолог, Биолошки факултет, Универзитет у Београду, 1998

Међународне постдокторске научне посете:

• Годишње научне посете Институту за клиничку хемију и фармакологију, Универзитета у Бону, Немачка, од 2014. године
• Научне Посете Институту за експерименталну ендокринологију, - “Charité” - Универзитетска болница у Берлину, у 2014. и 2010. години

Похвале и награде:

• Краткорочна стипендија - ЕСЕ, 2014
• Највише рангирани научник (А1 категорија), Министарство науке, технологије и иновација, Република Србија, 2011-2024
• Краткорочна стипендија - ДААД, 2010
• Стипендија за талентоване студенте, Министарство за Науку и технологију, Република Србија, 2000 - 2002