др Јасмина Живановић

Др Јасмина Живановић је виши научни сарадник на Одељењу за Цитологију ИБИСС-a. Докторирала је 2013. године на Биолошком факултету Универзитета у Београду на модулу Биологија ћелија и ткива. Своју научно-истраживачку делатност започела је 2008. године на Одељењу за цитологију IBISS-a, као стипендиста Министарсва за науку Републике Србије, где је и запослена од јануара 2011. године. У периоду од 2008. до 2019. године учествовала је у реализацији два пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Њено истраживачко интересовање усмерено је на испитивање ефеката супстанци природног порекла, изофлавона из соје, на регулацију функције кључних регулатора минералног метаболизма у анималном моделу андропаузе. Додатно, важан правац њених истраживања односи се на испитивање процеса старења у различитим анималним моделима као и утицаја цитрусних полифенола на ендокрини систем и редокс регулацију.

Од 2016. до јуна 2018. године др Живановић била је на постдоктoрском усавршавању у групи др Милоша Филиповића у Лабораторији за испитивање сигналних путева посредованих гасотрансмитерима, Институт за биохемију и ћелијску генетику, ЦНРС, Универзитет у Бордоу, Француска, где је проширила своју област интересовања и направила искорак у област испитивања ефеката гасотрансмитера, нарочито водоник сулфида. Њено истраживање је било усмерено на развијање нове селективне методе за детектовање персулфидованих протеина као и утврђивања физиолошких улога које перфулфидација има у in vitro и in vivo експерименталним моделима.

Др Живановић је руководила Дијаспора пројектом одобреног од стране Фонда за науку Републике Србије (2021-2023). Тренутно је вођа радног пакета на пројекту ADVANCED Фонда за науку Републике Србије у оквиру позива ПРИЗМЕ (2024-2027). У оквиру Одељења за цитологију руководи радним задатком који има за циљ испитивање заступљености персулфидације након примене цитрусних флаванона у моделу природно остарелих мужјака пацова. Члан је Српског друштва за микроскопију, Европског друштва за микроскопију, Друштва физиолога Србије и Српског друштва за молекуларну биологију.