др Милица Манојловић-Стојаноски

У фокусу научно-истраживачког рада др Милице Манојловић-Стојаноски научне саветнице Одељења за цитологију су феномени развића и програмирања. Тематика њене магистарске тезе (одбрањене 1996. године) и докторске дисертације (одбрањене 2004. године), о успостављању функције и улози хипоталамо-хипофизно-адреналног система фетуса током каснијег рада је продубљивана с проблемског и методолошког аспекта. Како промене хипоталамо-хипофизно-адреналног система током формативног - пренаталног периода имају далекосежне последице на (неуро)физиологију организма, ефекти наведених промена на метаболизам и понашање потомака представљају предмет њених даљих истраживања. Успостављање модел система развојне токсичности омогућило је да се испитивања непосредног и одложеног утицаја пренаталног излагања синтетским глукокортикоидима прошире на сагледавање утицаја нанопартикула селена током развоја, као најрањивијег периода животног циклуса. Модел систем развојне токсичности омогућава процену безбедности спектра новосинтетисаних наноматеријала сагледавајући ризике и бенефите како за мајку, тако и за фетус.

Као чланица Одељења за цитологију др Милица Манојловић-Стојаноски негује првенствено структуралистички приступ истраживањима. Наиме, структурне промене у нервном, ендокрином и метаболичком миљеу организма установљене применом различитих видова квалитативне и квантитативне микроскопије, укључујући и савремену стереологију, представљају незаобилазан ниво истраживања у свеобухватном сагледавања функционалних промена неуроендокриног система фетуса и потомака након пренаталног излагања разним супстанцама.

Овај методолошки приступ, примењен и на пољу стоматолошких истраживања, омогућио је дубље разумевање утицаја широког спектра природних и синтетских материјала на процесе остеогенезе и регенерације денталних ткива, доприносећи побољшању квалитета денталних терапија и резултата за пацијенте.

У досадашњем раду др Милица Манојловић-Стојаноски је резултате својих истраживања објавила у преко 80 публикација.