др Ана Вулета

Нивои образовања:
• Докторат, Ph.D. (Биолошки факултет Универзитета у Београду, 2013)
• Основне студије, B.Sc. (Биолошки факултет Универзитета у Београду, 2005)

Запослена сам у Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић” – Институт од националног значаја за Републику Србију Универзитета у Београду 2005. године.

Од почетка научног рада бавим се истраживањима у области еволуционе екофизиологије биљака. Главна тема истраживања су адаптивни одговори биљака (Iris pumila L.) на променљиве и стресне абиотичке факторе животне средине. Најважнији резултати доприносе упознавању различитих нивоа биолошких одговора биљака (од протеина до фенотипа) на промене фактора животне средине, пре свега интензитета светлости и температуре. Посебан фокус истраживања је на утврђивању значаја ензимских и неензимских антиоксиданата који играју кључну улогу у заштити биолошких макромолекула од штетног дејства реактивних врста кисеоника насталих као последица оксидативног стреса. Поред тога, део истраживања је усмерен на изучавање биљних једињења као потенцијалних биолошких инсектицида и репелената против штетних инсеката.

Учествовала сам у реализацији пројеката:
o „Адаптације у природним и лабораторијским популацијама“, 2005. године.
o „Физиолошки и еволуциони аспекти стресног одговора у природним и лабораторијским популацијама“, 2006 – 2010 године.
o „Eволуција у лабораторији и адаптације у природи“, 2011 – 2020. године.
o Интерни SAIGE пројекат Доказ концепта „Тим-штит – Биоинсектицид/репелент на бази куглица ацетата целулозе и тимола за заштиту семена пасуља у складиштима“ 2023/24. године.