др Марко Мирч

Др Марко Мирч је основне и мастер студије екологије завршио на Природно-математичком факултету, Универзитет у Новом Саду, а докторат из еколошких наука ја стекао на Биолошком факултету, Универзитет у Београду.

За докторску тезу под називом „Карактеризација еколошког и конзервационог статуса зидног гуштера (Podarcis muralis) у Војводини, Србија“ добио је награду „Академик Милутин Радовановић“ за најбољу докторску дисертацију из области зоологије.

Научно-истраживачки рад му се фокусира на проучавање еволутивних и адаптационих механизама код водоземаца и гмизаваца узрокованих антропогено изазваним променама у животној средини попут урбанизације, нарушавања станишта, загађења и климатских промена. Додатно, бави се моделовањем животне средине, проучавањем и заштитом екосистема малих влажних станишта и имплементацијом грађанске науке у заштиту животне средине.

Активно учествује у програмима популаризације науке попут Ноћи истраживача и Фестивала науке, где кроз занимљиве едукативне радионице приближава биологију широј публици.

Члан је Европског друштва херпетолога (Societas Europaea Herpetologica).