др Сања Будечевић

Моје име је Сања Будечевић и докторирала сам на Биолошком факултету Универзитета у Београду. На почетку научноистраживачке каријере, моја истраживања односила су се превасходно на расветљавање актуелних питања у оквиру синтетичке области биологије – еволуционе биологије развића (енгл. evo-devo) код биљака, посебно код биљне врсте Iris pumila L.. Последњих пет година фокус мојих истраживања односи се на лабораторијске популације пасуљевог жишка, Acanthoscelides obtectus (Say) у контексту експерименталне еволуције. Значајан аспект мог научноистраживачког рада односи се на изучавање односа између нестабилности и каналисања развића, флуктуирајуће асиметрије и фенотипске пластичности, као и на утврђивање улоге генома и животне средине у детерминисању праваца еволуционих промена морфолошких особина код пасуљевог жишка. Тренутно се бавим проучавањем ефеката промене биљке домаћина и употребе инсектицида на развиће пасуљевог жишка, као и еволуцијом резистенције на инсектициде.

У периоду од 2011. до 2020., била сам ангажована на пројекту основних истраживања Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије под називом „Еволуција у лабораторији и адаптације у природи“. Тренутно сам сарадник на пројекту ЕЛЕВАТЕ – „Експериментална еволуција у служби развоја метода контроле бројности штетних врста инсеката“, финансираног од стране Фонда за науку Републике Србије. Такође, учествовала сам и у неколико пројеката грађанске науке, као што су „Опасуљи се“ и „Гледајмо у пасуљ“, који су финансирани од стране Центра за промоцију науке.

У периоду од 2013. до 2015. године, интензивно сам сарађивала са професором Клингенбергом са Универзитета у Манчестеру. Додатно, у периоду 2014-2015. године била сам ангажована у програму Павле Савић „Партнерства Hubert Curien” између Републике Србије и Републике Француске, на пројекту под називом „Полиморфизам боје цвета: његова улога у адаптацији и специјацији“.