др Сања Маниташевић Јовановић

Нивои образовања:
• Докторат, Ph.D. (Биолошки факултет Универзитета у Београду, 2010)
• Основне студије, B.Sc. (Биолошки факултет Универзитета у Београду, 2003)

Запослена сам у Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић” Универзитета у Београду, од 2004.

Од почетка своје научне каријере бавим се истраживањима у области еволуционе екологије биљака. Свој научноистраживачки рад сам највећим делом усмерила на изучавање различитих аспеката адаптивног одговора биљног организма (Iris pumila) на просторну и временску променљивост срединских фактора, првенствено светлости и температуре. У том контексту, бавим сам се прочавањем механизама биохемијских адаптација, укључујући протеине топлотног стреса као и ензиматске и неензиматске компоненте антиоксидативне заштите. Део мог научног рада односи се на изучавање еволуције особина цвета, укључујући полиморфизам боје цвета и диверзитет оних особина цвета чија је функција привлачење опрашивача.

Осим истраживања у својој примарној научној области, била сам укључена у истраживања улоге глукокортикоидног рецептора у ћелијском одговору на стрес, а тренутно се бавим и испитивањем одбрамбених једињења биљака као потенцијалних биолошких инсектицида против инсеката штеточина.

Учестовала сам у реализацији две докторске тезе, а као ментор сам водила једну докторску тезу и једну мастер тезу одбрањену на Биолошком факултету Универзитета у Београду.
Чланица сам Српског друштва за молекуларну биологију и Друштва за физиологију биљака Србије.

Учествовала сам у реализацији пројеката:
- „Модулација функције глукокортикоидног рецептора у току ћелијског одговора на стрес“, 2004-2005. године.
- „Психобиологија посттрауматског стресног поремећаја“, међународни пројекат који је финансирала Европска комисија (INCO-CT-2004-509213 FP6), 2004-2007. године.
- “Експресија и функција глукокортикоидног рецептора и протеина топлотног стреса у патофизиолошким стањима и стресу”, 2006-2010. године.
- „Eволуција у лабораторији и адаптације у природи“, 2011 – 2020. године.
- Интерни SAIGE пројекат Доказ концепта „Тим-штит – Биоинсектицид/репелент на бази куглица ацетата целулозе и тимола за заштиту семена пасуља у складиштима“ 2023/24. године.