др Стеван Аврамов

Стеван Аврамов је рођен 16.04.1967. године. Биолошки факултет Универзитета у Београду уписао је 1987. године, а дипломирао је 1992. године на смеру Примењена генетика. Након завршетка основних студија уписао је последипломске студије на смеру Генетика на истом факултету и завршио их 1994. године. Током 1993. године био је стипендиста Министарства науке Републике Србије. Магистарски рад под насловом “Генетичка анализа раних ступњева развића код Iris pumila L. (Iridaceae)”, одбранио је 1995. године.

На Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић” запослен је од 8. марта 1993, на Одељењу за еволуциону биологију. У звање истраживач-сарадник изабран је 1996. године. Докторску дисертацију под насловом „Онтогенетска фенотипска пластичност и матерински ефекти током раних ступњева развића Iris pumila L. (Iridaceae)“ Стеван Аврамов је одбранио 12. 09. 2008. године на Институту за биолошка истраживања “Синиша Станковић”. У звање научног сарадника изабран је 2009. године. У звање виши научни сарадник изабран је 2015.

Стеван Аврамов је 1. маја 2009. године изабран у звање доцента и запослен на Стоматолошком факултету у Панчеву, Универзитет Привредна Академија у Новом Саду. У звање ванредног професора изабран је 2014. године а у звање редовног професора на истом факултету изабран је 2019 године.

Досадашњи научно истраживачки рад из области еволуционе екологије, еколошке генетике и биомониторинга др Стевана Аврамова реализован је у Институту за биолошка истраживања “Синиша Станковић” од 1993. године до данас. Кандидат Стеван Аврамов је од 1993 до 2019 године био ангажован на четири пројекта основних истраживања који су били финансирани од ресорног министарства за науку Републике Србије. Тренутно је учесник научно истраживачког пројекта “Одржавање генетичке разноврсности и динамика природних популација угрожених биљних врста: Полиморфизам боје цвета Iris pumila L.”

Стеван Аврамов је члан следећих научних друштава и струковних удружења: Српског биолошког друштва, Друштва генетичара Србије, Српског лекарског друштва, Друштва за физиологију биљака Србије, Federation of European Societies of Plant Biology.