др Бранка Бајић

• Докторат, Ph.D. (Биолошки факултет Универзитета у Београду, 2023.)
• Мастер студије, M.Sc. (Биолошки факултет Универзитета у Београду, 2015.)
• Основне студије, B.Sc. (Биолошки факултет Универзитета у Београду, 2014.)

• Научни сарадник, новембар 2023.
• Истраживач сарадник, јун 2020.
• Истраживач приправник, март 2018.

Др Бранка Бајић бави се истраживањем генетичке разноврсности слепих мишева и ситних глодара, као и њиховим паразитима. Посебно истиче рад на модел систему домаћин-паразит код слепих мишева и одређених група њихових ектопаразита. Бави се и теренским истраживањима која укључују стални мониторинг станишта и склоништа слепих мишева као и њихове сезонске миграције, у циљу очувања популација ових строго заштићених врста, те теренским истраживањима ситних глодара.

Учествује у догађајима популаризације науке на различитим научно-популарним манифестацијама, емисијама и у медијима. Учествује у едукацији младих у Истраживачкој станици Петница и друштвима студената биологије. Усавршавала се кроз различите курсеве и радионице из области заштите популација слепих мишева, програмирања у еволуционој биологији, писања и вођења пројеката, те конкурисања за фондове за заштиту угрожених врста.

Преко програма мобилности ЕРАСМУС+ провела је три месеца 2017. године у Италији у групи за примењену екологију на Универзитету Федерико II у Напуљу (Италија), а 2019. месец дана у Одељењу за примењену екологију и заштиту природе Универзитета у Грајсвалду (Немачка), као стипендиста немачке агенције за академску размену (ДААД).

Учествовала је на међународним пројектима:
• „Exploring and mitigating the threat of Lloviu virus re-emergence in Central European Miniopterus schreibersii population“ (Nature Conservation Foundation of Tolna County, Hungary), финансираним у оквиру EUROBATS Project Intitiative. https://www.eurobats.org/node/2725
• „Transboundary conservation of horseshoe bats in the Romanian-Serbian Iron Gates“, (Centre for Bat Research and Conservation, Romania), финансираним од стране Conservation Leadership Programme https://bit.ly/CLP_IronGates