др Јелена Благојевић

Јелена Благојевић је дипломирала биологију на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду 1988. године, а следеће године почела је истраживачку каријеру у Институту за биолошка истраживања. 1991. године је магистрирала на смеру генетика, а 1997. године стекла звање доктора наука у истој области. Од 2019. године руководи Одељењем за генетичка истраживања.

Њена истраживачка интересовања су углавном усмерена на области популационе и еволуционе генетике. Током свог истраживачког рада, проучавала је феномен Б хромозома и различите аспекте њихове биологије. То је најстарији познати хромозомски полиморфизам проучаван код сисара. Најзначајнија истраживања спровела је у природним популацијама Apodemus flavicollis. Њен рад у овој области не само да је направио значајан напредак у разумевању широко распрострањене дистрибуције Б хромозома код ове врсте, већ је, такође отворио нове правце истраживања и дефинисао нове концепте и приступе за проучавање Б хромозома код сисара. Истраживања Б хромозома укључују анализу порекла, механизма одржавања и ефекта на нивоу фенотипа, од морфологије до експресије гена.

Поред Б хромозома, њена научна интересовања су усмерена на цитогенетику, популациону генетику и еволуциона еколошка питања. Део интересовања односи се на ко-еволуцију домаћин-паразит, динамику специјације и антропогени утицај на генетички диверзитет малих глодара и инсективора, и њихових паразита, посебно у урбаним срединама. Сем тога, она показује велико интересовање за екогенотоксикологију и истражује ефекте фактора животне средине на интегритет ДНК.

Др Благојевић је посвећена менторском раду и наставник је на докторским студијама Биолошког факултета Универзитета у Београду. Активна је у дисеминацији научних резултата и члан је релевантних професионалних удружења, укључујући и Друштво генетичара Србије, где је члан Председништва.