др Ана Атанацковић

Др Ана Атанацковић рођена је у Београду, где је завршила основну школу и Гимназију. Основне академске студије завршила је 2004. године на Биолошком факултету Универзитета у Београду, студијска група Биологија. Докторске студије уписала је на истом факултету, на смеру Екологија, биогеографија и заштита диверзитета, модул Хидроекологија. Докторску дисертацију, под називом „Акватичне олигохете (Annelida, Clitellata, Oligochaeta) у различитим типовима текућих вода у Србији”, одбранила је 2015. године и тиме стекла научни степен доктора еколошких наука.

Од јуна 2006. године запослена је у Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, Универзитета у Београду. У звање Истраживач сарадник изабрана је 2010. године, у звање Научни сарадник 2016. године, а у звање Виши научни сарадник 2022. године.

Др Ана Атанацковић се континуирано бави проблематиком везаном за екологију водених екосистема. Њен научни рад обухвата истраживања у области хидроекологије која су заснована на праћењу промена животних станишта водених екосистема под утицајем природних и антропогених фактора, као и на улози макробескичмењака у биолошком мониторингу.

У свом вишегодишњем раду посебну пажњу посветила је распрострањењу и структури заједница малочекињастих црва (Аннелида: Олигоцхаета) које су често доминантне у фауни дна и чине значајну биоиндикаторску компоненту у воденим екосистемима. Праћење распрострањења још једне сродне групе акватичних црва из групе Аннелида (поличекињасти црви, Полyцхаета) је такође тематика коју др Атанацковић обрађује у својим истраживањима. Својим вишегодишњим искуством у идентификацији, познавању таксономије и морфологије олигохета, даје допринос у међународној сарадњи, како у проучавању њихових заједница у земљи и региону, тако и у праћењу алохтоних и инвазивних врста ове групе организама и у процени њиховог ризика на нативне заједнице и водене екосистеме.

Др Ана Атанацковић је члан Српског биолошког друштва и Српског друштва за заштиту вода.