др Јелена Томовић

Др Јелена Томовић је рођена у Косовској Митровици. Основне академске студије завршила је 2007. године на Биолошком факултету Универзитета у Београду, студијска група Биологија. Докторске академске студије завршила је 2016. године на Природно-математичком факултету Универзитета у Крагујевцу, Институт за биологију и екологију и одбранила је докторску дисертацију под називом „Екологија, биодиверзитет и конзервација слатководних шкољки фамилије Унионидае у Србији”.

Научни рад Јелене Томовић обухвата истраживања у области екологије водених екосистема, праћење промена под утицајем природних и антропогених фактора и проучавање улоге макробескичмењака у биолошком мониторингу. Њено истраживање је усмерено на слатководне мекушце, нарочито шкољке из фамилије Unionidae, таксономију врста, њихову дистрибуцију, екологију, диверзитет и конзервацију, као и њихове биоиндикаторске особине.

Јелена Томовић своје активности остварује учешћем у националним, билатералним, и међународним пројектима, као и у оквиру Cost акције.

Од 2008. године запослена је у Одељењу за хидроекологију и заштиту вода, Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитет у Београду.

Јелена Томовић је члан Српског биолошког друштва и Српског друштва за заштиту вода.