др Стоимир Коларевић

Др Стоимир Коларевић је рођен 30.07.1984. године у Сиску, Република Хрватска. Основне студије Биолошког факултета Универзитета у Београду, студијска група Биологија, уписао је школске 2002/03, а дипломирао 2009. године. Школске 2009/10 године уписао је докторске студије на Биолошком факултету, модул Микробиологија које је завршио 2014. године. Научну каријеру започео је на Катедри за микробиологију Биолошког факултета 2011. године. Од 01.01.2020. запослен је у звању виши научни сарадник у Одељењу за хидрекологију и заштиту вода ИБИСС-а. Научно-истраживачка делатност др Коларевића је усмерена на области микробиологије и еко/гено-токсикологије. Др Коларевић се бави утицајем отпадних вода на квалитет површинских вода, као и на организаме који насељавају слатководне и морске екосистеме, са фокусом на еко/гено-токсиколошке анализе.

Од 2024. године др Коларевић врши функцију потпредседника Секције за мутагенезу и генотоксикологију Друштва генетичара Србије и представник је Србије у друштву European Environmental Mutagenesis and Genomic Society (EEMGS). Од 2014. године учествује у раду стручне групе Monitoring and Assessment Expert Group (MAЕG) Међународне комисије за заштиту реке Дунав.

Добитник је награде за најбољу усмену презентацију на скупу међународног значаја ,,The 14th International Comet Assay Workshop & 50th Environmental Mutagenesis and Genomics Society meetingˮ (Мастрихт, Холандија, 2022. године) за предавање ,, Application of comet assay in aquatic organisms – summary and lessons learned in past 10 years of field researchˮ. Такође, добитник је престижне FEMS стипендије за постдокторско усавршавање (,,Federation of European Microbiology Societies FEMS-GO Research and training grantˮ) које је реализовао током 2019. године у Националном институту за биологију у Љубљани (Словенија).