Присутна у свим европским исхранама, ферментисана храна (ФФ) заузима стратешко место због предности које нуди у смислу исхране, одрживости, иновација, културног наслеђа и интереса потрошача. Потенцијал ФФ-а за побољшање здравља људи, али и покретање иновација у храни и локалне производње у наредним деценијама постао је веома релевантан. Стога је изазов удружити научну заједницу и друге кључне актере који раде на ФФ. Желимо да заједнички унапредимо научне доказе о здравственим предностима ФФ, процењујући однос користи/ризика како бисмо промовисали мултимодалне иновације и одговорили на очекивања различитих европских заједница.
Дугорочни циљ ПИМЕНТО-а је да постави Европу на чело иновација у микробиолошкој храни, промовишући здравље, регионалну разноликост, локалну производњу на различитим нивоима, доприносећи економском и друштвеном развоју, као и суверенитету хране. Да би одговориле на овај изазов, научна и ненаучна заједница треба да удруже снаге и конструишу визију и динамику више заинтересованих страна у области ФФ. COST Акција је најбоље средство за изградњу ове мреже и омогућавање да ова дугорочна визија постане стварност.
Широк спектар ангажованих заинтересованих страна омогућиће ПИМЕНТО-у: i) да чврсто повеже и разјасни научна сазнања о здравственим аспектима ФФ ii) да се позабави техничким, друштвеним и законодавним уским грлима иза иновација заснованих на ФФ iii) да допринесе успостављању дугорочних научних радних места iv) ширење широког дефинисања научног знања о ФФ и дефинисање стратешке мапе пута за будућа заједничка истраживања.
Број уговора - 068/21
Датум одобрења - 25. 5. 2021.
Датум почетка акције - 8. 11. 2021.
Датум завршетка акције - 7. 11. 2025.
Руководилац пројекта: Christophe Chassard, INRAE, Француска
Заменик руководиоца Радне групе 3: др Смиља Тодоровић, Одељење за неуробиологију ИБИСС
Чланови акције из ИБИСС-а:
Милица Првуловић, Одељење за неуробиологију ИБИСС
Валентина Симеуновић, Одељење за неуробиологију ИБИСС
Анђела Вукојевић, Одељење за неуробиологију ИБИСС
ИБИСС користи аналитичке "колачиће" (енг. "cookies") за анализу коришћења сајта у циљу унапређења корисничког искуства, кликом на "Прихватам" дајете сагласност за коришћење колачића.