Партнери на пројекту:
• Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Национални институт Републике Србије, Универзитет у Београду (ИБИСС)
• Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду (IMGGE)
• Phytonet DOOПериод: јануар – децембар 2025.
Координатор пројекта: др Ана Ђорђевић, научни саветник, руководилац Одељења за биохемију
Кључни чланови тима:
• др Данијела Војновић Милутиновић, научни саветник, ИБИСС, Универзитет у Београду
• др Ана Теофиловић, виши научни сарадник, ИБИСС, Универзитет у Београду
• Милош Вратарић, истраживач сарадник, ИБИСС, Универзитет у Београду
• др Ивана Страхинић, научни саветник, ИМГГИ, Универзитет у Београду
• др Немања Станисављевић, виши научни сарадник, ИМГГИ, Универзитет у Београду
• др Бојан Павловић, генерални директор, Phytonet doo
Стеатозна болест јетре повезана са метаболичком дисфункцијом (MASLD, eng. Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease) је најраспрострањенија болест јетре у западном свету која намеће процењени годишњи економски терет до 75 милијарди евра у Европи. Често је повезана са променама у цревној микробиоти, што чини пробиотске бактерије потенцијалним третманом. Студија на животињама је показала да орална примена пробиотског соја Lactobacillus helveticus BGRA43 смањује стеатозу јетре код гојазних мишева, нормализује ниво ензима АЛТ, снижава кључне проинфламаторне медијаторе у јетри и ограничава липогенезу у хепатоцитима. За разлику од конвенционалних терапија за подршку јетри, Lactobacillus helveticus BGRA43 делује тако што обнавља равнотежу унутар осе црева-јетра.
Клиничко испитивање са дијететским суплементом LiverDophilus® на бази Lactobacillus helveticus BGRA43 тренутно је у току како би се потврдиле његове користи за људско здравље. Планиран је даљи развој Lactobacillus helveticus BGRA43 у облику ферментисаних млечних производа, нпр. јогурта, киселог млека.
Овај пројекат лансира Lactobacillus helveticus BGRA43 као стратешки позиционирани пробиотик LiverDophilus®, који је иновативно решење за лечење масне јетре. Даљи развој ферментисаних млечних производа донеће функционалну храну на тржиште, а оба представљају јединствени сегмент у сектору здравља јетре.
ИБИСС користи аналитичке "колачиће" (енг. "cookies") за анализу коришћења сајта у циљу унапређења корисничког искуства, кликом на "Прихватам" дајете сагласност за коришћење колачића.