др Маријана Стојановић

Образовање: Универзитет у Београду, Хемијски факултет – 1996. Дипломирани биохемичар; 2000. Магистар биохемије (област имунохемија); 2009. Доктор биохмијских наука (област имунологија)

Каријера и област научног интересовања: Др Маријана Стојановић је научно-истраживачки рад започела у Центру за имунолошка истраживања „Бранислав Јанковић“, Београд, где је ушла у истраживања у области имунологије (1997-1998.). Научни рад je наставила у Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" у Београду (1998-2023.), где је стекла значајно истраживачко искуство у области имунологије и вакцинологије. Током тог периода, њен рад је доминантно био усмерен на истраживања утицаја фактора попут адјуванаса, имуномодулатора и руте имунизације, на карактеристике имунског одговора у контексту вакцинације, аутоимунских болести (нпр. антифосфолипидни синдром) и инфламаторних стања (нпр. окуларна хламидијална инфекција, инфламаторне болести црева). Др Стојановић је на анималним моделима испитивала и могућности модулације кинетике и интензитета инфламаторних болести применом имуномодулатора који делују на нивоу система урођене имуности. Поред тога, интензивно се бавила карактеризацијом и валидацијом моноклонских антитела у циљу њихове примене, као замене антисрума, у случајевима када постоји сумња на интоксикацију тетанус токсином. Током рада, др Стојановић је успоставила, имплементирала, валидирала и стандардизовала различите биолошке тестове за одређивање специфичних параметара имунског одговора. Од 2023. године ради у Одељењу за молекуларну биологију Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ Универзитета у Београду, где је доминантно фокусирана на истраживање имунолошких аспеката битних за ублажавањe симптома дијабетеса типа 1.

Чланства у научним удружењима: Биохемијско друштво Србије, Друштво имунолога Србије, Српско друштво за молекуларну биологију